JESENJA SJETVA U SEMBERIJI POČELA U OPTIMALNOM ROKU (BiH)

Semberski ratari uveliko otpočeli glavne jesenje radove. Iako im vremenske prilike nisu išle na ruku kada je u pitanju priprema zemljišta koje oskudjeva vlagom usljed nedostatka padavina, koriste optimalni rok i uveliko zaoravaju pšenično zrno.

Punom parom se radi i na parcelama Poljoprivrednog dobra Semberija . Nakon što su obavili sjetvu uljane repice i ječma, traktori uporno bruje semberskom ravnicom kako bi na vrijeme zasijali 700 hektara zemlje, na kojoj će stasavati strateški važna kultura, pšenica.

S obzirom da su natprosječno visoke temperature tokom septembra isušile zemljište prema riječima semberskih poljoprivrednika otežana priprema povećala je i utrošak goriva ali i rabat mašina. U optimalnim uslovima kažu po jednom hektaru u sjetvi pšenice potrebno je uložiti oko 1.000 maraka. Na najvećem poljoprivrednom dobru u Srpskoj se na pripremu zemljišta ne žale, zahvaljujući teškoj mehanizaciji kojom raspolažu uspjeli su kažu kvalitetno obaviti ove poslove, pa sjetva nije morala čekati padavine. Međutim, za pravilno klijanje i nmicanje usjeva dobra kiša je kažu više nego potrebna.

Loša godina po proizvodnji pšenice opomenula je ratare u Semberiji. Kvalitetom zrna, pa zatim i cijenom koja je bila ispod svake rentabilnosti nisu bili zadovoljni što ih je u najvećoj mjeri i opredijelilo da ove jeseni smanje površine pod pšenicom. I na parcelama ovog poljoprivrednog dobra pšenicom će biti zasijano za oko 300 hektara manje oranice u odnosu na površinu koja joj je pripala prošle godine.

Po dobre proizvodne rezultate u uzgoju pšenice kreće se već od momenta kada otpočinje priprema zemljišta. Plodored i u ovom slučaju igra glavnu ulogu.

Na nicanje usjeva u najvećoj mjeri uticaće agrometeorološki uslovi u narednom periodu.

Kiša bi poboljšala i klijanje sjemena uljane repice, ali i ječma koji je na parcelama ovog dobra zasijan na 150 hektara oranice. Ono što je sigurno, uljana repica se odomaćila na ovim terenima, a siguran otkup i dobra cijena daju vjetar u leđa ratarima da se sve više okreću uzgoju ove kulture.

S druge strane radovi na njivama se odvijaju planiranom dinamikom, pa će i rok za završetak jesenje sjetve s obzirom na dnevni učinak biti ispoštovan.

 

izvor i foto: NTV Arena

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor