“Berbanski dani” u Horgošu, podignut spomenik Svetom Orbanu, zaštitniku vinograda (SRB)

Porodica Ištvana Bačkulina iz Horgoša finansirala je i podigla je spomenik Svetom Orbanu, zaštitniku vinogradara. Spomenik je svečano otkriven na “Berbanskim danima” u Horgošu.
Spomenik Svetom Orbanu trebalo bi simbolično da najave renesansu u proizvodnji grožđa i vina u Horgošu.
Ištvan Bačkulin predsednik vinskog reda i enolog podseća da je nekad u subotičko-horgoškoj peščari bilo 8000 hektara vinograda, a danas su površine simbolične.
“Momentalno pod vinogradom nema 100, 150 hektara. Nažalost to nam je možda jedan posto od nekadašnje velike količine, ali polako vinogradari u Horgošu, Bačkim Vinogradima, Hajdukovo, na Paliću u Tavankutu počeli su da dižu vinograde,” kaže Ištvan Bačkulin, iz vinskog reda “Sveti Orban”.
Najveći problem trenutno za vinogradare je teškoća u plasmanu. Zato se mali proizvođači i ne odlučuju za povećanje proizvodnje. Bela Tači iz Horgoša sa pola hektara ima vina samo za svoje potrebe.
“Ne pravim puno, najviše do dvesta litara, a to u balonima, jer u buradima puno mora da se radi. Samo toliko da imam za moju potrebu i da poklonim onom koji, kako da kažem, vredan tolko da dobije od tog vina,” navodi vinogradar Bela Tači.
Vinogradari i voćari sa severa Bačke u Horgošu se okupljaju na berbanskim danima. Ove godine su 29. po redu
“Tu prikazujemo ono što je za godinu dana radili ljudi, stvorili ljudi, i onda sad vide kakvo je voće, kakvo je povrće se rodilo i pored toga kakve je rukotvorine i ostale stvari,” kaže Robert Šoš iz MZ Horgoš.
Sem što je najsevernije naselje Srbije, Horgoš je poznat kao granični prelaz. Blizina granice za selo je prednost, ali poslednjih godina i razlog za lakši odlazak za poslom, uglavnom u Mađarsku, pa broj stanovnika opada i sada ih je u Horgošu oko 6300.

Izvor: RTS

Foto: Pexels

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor