Loša godina za stočare, otkupna cena tovljenika niska (SRB)

Uzgajivači svinja upozoravaju da je zbog niske otkupne cene tovljenika svinjarstvo u Srbiji zapalo u ćorsokak. Ističu da u Evropskoj uniji takođe postoje viškovi i da ne bi valjalo da deo tog mesa završi kod nas.
– Cena tovljenika na tržištu trenutno je od 100 do 125 dinara za kilogram žive vage. Samo u Mačvi i Sremu farmeri u ovom trenutku u oborima imaju više od 50.000 komada tovljenika, koji čekaju na prodaju – kaže za Politiku Zoran Erić, predsednik Unije stočara Mačve i Srema.
On podseća da je prošle godine u ovo vreme cena bila od 150 do 160 dinara, pa u ovakvim tržišnim okolnostima, gubi se ekonomska računica. To bi, smatra, moglo da dovede do kolapsa i propadanja mnogih malih proizvođača, koji ne samo da ne mogu da računaju na zaradu, već nisu u stanju ni da vraćaju kredite koje su uzimali za investicije u proizvodnji.
– Kada ste poslednji put primetili da je cena svinjetine u radnjama snižena, a formirali su je kada je kilogram žive vage vredeo 180 do 200 dinara – kaže Erić i dodaje da su zbog ovakve situacije na gubitku proizvođači i kupci dok nakupci i klanična industrija profitiraju.
Kako kaže, svesni su da postoje ciklusi ali je krajnje vreme da se nešto pokrene – da konačno bude ukinuta vakcinacija protiv svinjske kuge u rejonima gde bolest ne postoji, što bi otvorilo EU. Kao još jedan od problema navodi se nekontrolisan uvoz mesa i to što u Srbiji ne postoji ekonomski patriotizam.
– Umesto da sačekaju da se potroši domaće meso pa da uvoze, ovde traje beskrupulozna borba klaničara, koji gledaju samo svoju računicu – kaže Erić.
Agrarni analitičar Čedomir Keco kaže da farmeri u našoj zemlji odavno proizvode dva puta više svinjskog mesa nego što je domaća potrošnja. Godišnja proizvodnja u Srbiji je oko tri miliona tovljenika, a po njegovoj računici proizvođačka cena u zatvrenom sistemu je nešto manja od 100 dinara.
– Ovo je prekretnica, mnogi proizvođači će propasti. Treba glasno reći da mi nemamo kupce za prodaju 1,5 miliona tovljenika koliko su tržišni viškovi u Srbiji. Mnogi proizvođači su verovali da će krenuti prodaja u Evropskoj uniji, ušli su u velike investicije, kupovali prasad iz Danske i Holandije, što je poskupelo proizvodnju – rekao je Keco za Politiku.
Kako je istakao, naše meso je znatno kvalitetnije od uvoznog, ali su troškovi, koje većina uzgajivača ima, veći zbog neizbalansirane ishrane.
Keco podseća i da je država prošle godine uložila 1,2 milijarde dinara za podsticanje svinjarstva što, kako ističe, nije uradila nijedna država u regionu. Ipak, sa druge strane, nije urađena reonizacija, nije ukinuta vakcinacija protiv svinjske kuge i sve su to razlozi zbog kojih smo sada u problemima.
U Srbiji se, kaže Keco, godišnje potroši oko 20 kilograma svinjetine, a u EU je taj prosek 43 kilograma po stanovniku. Za kupovinu mesa (piletina, govedina, svinjetina) u našoj zemlji se izdvaja oko 40% budžeta predviđenog za hranu, a u EU svega 16%.

Izvor: eKapija

Foto: Pexels (Pixabay)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor