Poljoprivrednicima nikad teži uslovi za setvu pšenice (SRB)

Na parcelama gde je posejana u roku, pšenica je već nikla, a na drugim se tek seje. Suša je usporila setvu, i povećala troškove, kažu poljoprivrednicima koji imaju male traktore i tanjirače.
“Samo velike tanjirače, veliki traktori, to jedino može da sredi leju, drugo ništa. Mali traktori čekaju kišu, da bi mogli da rade u polju. Velika je suša, nestašica para, nemaju ljudi, iz ambara uzimaju, ko ima pare, on kupi, ko nema- ćuti, pa kako mu bude”, kaže Nedeljko Pavlović iz Jevremovca.
Suva i sabijena zemlja teško se obrađuje. Zbog setve van optimalnog roka, ratari su znatno povećali količinu semena.
“Trista kilograma po hektaru sejemo pšenice. Kasni setva, mnogo zrna neće stići, ne može da ostvari kontakt sa zemljom, loši su uslovi, loše je urađeno zemljište. Nikad nije bilo teže, ne pamtimo sušniju jesen kao što je ova, a da je teža priprema”, kaže Stefan Dragojević iz Šapca.
Iako je zemlja suva, stručnjacima poljoprvirednicima savetuju da ne čekaju padavine, i setvu obave što pre. Preporučuju i valjanje useva.
“Valjanje je dobra agrotehnička mera, pogotovo sada u periodu suše, znači nakon setve, ide blago drljanje, zatvaranje semena, i potom ide proces valjanja, time se sprečava isparavanje vlage koje ima jako malo u zemljištu, jer protekle nedelje je palo oko tri litre po metru kvadratnom padavina”, objašnjava Slavica Maksimović iz Poljoprivredne stručne službe Šabac.
Šabački poljoprivrednici pšenicu uglavnom seju zbog plodoreda. I pored teške obrade zamljišta i skuplje setve, površine pod ozimim usevima, neće biti smanjene.

Izvor: RTS

Foto: Pexels (Snapwire)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor