Umesto sirovina da se izvoze poluproizvodi ili gotovi proizvodi (SRB)

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović kaže da Vlada Srbije radi na donošenju dve nove strategije – industrijskog razvoja i pametne specijalizacije, kako bi se promenila struktura industrije i ubrzao privredni rast.
Katarina Obradović Jovanović je, navodeći primer prehrambene industrije, istakla da je cilj da se konačno, umesto sirovina, izvoze poluproizvodi ili gotovi proizvodi, i da se na taj način ostvaruje veći prihod.
“Umesto da izvozimo poljoprivredne proizvode, cilj je da više izvozimo hranu, odnosno proizvode više dodate vrednosti. Nije nam cilj da izvozimo male količine takvih proizvoda. Napravili smo promenu onda kada proizvođači postanu deo lanca, i kad mogu stabilno da se šire i rastu”, rekla je pomoćnica ministra privrede na panelu u okviru Beogradskog sajma hrane.
Navela je da strategija industrijske politike mora biti usko povezana sa strategijom pametne specijalizacije, koja predviđa otkrivanje oblasti u kojima država ili region ima kritičnu masu znanja, industrijskih kapaciteta i kompetencija i u kojima ima inovacionih potencijala za pozicioniranje na globalnim tržištima.

Izvor: RTS

Foto: Pexels (Fancycrave.com)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor