Voćarima u Leposaviću podeljene sadnice voća i začinskog bilja (SRB)

U okviru programa Kancelarije za KiM za razvoj poljoprivrede u Leposaviću je voćarima podeljeno nešto više od 95.000 sadnica voća i začinskog bilja.
Uslove po konkursu ispunila su 92 poljoprivredna gazdinstva, kojima su predate sadnice šljiva, jabuka, krušaka, oraha, dunja, malina, kupina, borovnica, lešnika, višanja i origana, ukupne vrednosti 18.646.485 dinara.
Zamenik direktora Kacelarije za KiM Dušan Kozarev rekao je da je reč o samo jednom od vidova pomoći poljoprivrednicima u južnoj pokrajini i najavio da će ubrzo biti podeljena i poljoprivredna oprema i mehanizacija.
“Ovo je put na kojem nas predvodi predsednik Republike i Vlada Srbije, a koji ima za cilj da država Srbija institucionalno, finansijski i organizaciono bude sve prisutnija u svakoj pori života našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Dela i rezultati koje postižemo pokazuju da to nije samo priča, ideja i lepa namera, već realnost”, kazao je Kozarev.
Prema njegovim rečima, cilj je da poljoprivreda u većinski srpskim sredinama na KiM bude razvijana po najsavremenijim evropskim i svetskim standardima, zbog čega je i formirana radna grupa, sastavljena od uglednih stručnjaka iz oblasti poljoprivrede i voćarstva, koji će u svakom momentu biti na usluzi poljoprivrednicima u pokrajini.
“Na taj način ćemo, na simboličan način, sve one koji zveckaju oružjem, prete sukobima i represijom pobediti radom, trudom, jedinstvom, slogom i vrednoćom”, kazao je Kozarev.
Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić zahvalio je svima onima koji su prepoznali potrebu da pomognu stanovništvu ove opštine.
“Opština Leposavić će i u narednom periodu pomagati naše poljoprivredne proizvođače, jer potencijala za razvoj voćarastva na ovim prostorima ima. To će se ogledati i u obezbeđivanju sredstava za gradnju otkupnih stanica, hladnjača i sušara kako bi proizvođači imali gde da plasiraju svoje proizvode”, rekao je Todić.

Izvor: RTS

Foto: Pexels (Kaboompics .com)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor