Uočen napredak poljoprivrednog sektora u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu (SRB)

“Impresioniran sam napretkom Novog Pazara, Sjenice i Tutina u oblasti poljoprivrede” kazao je danas u Novom Pazaru pomoćnik ministra poljoproivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević . On se sastao gradonačelnikom Nihatom Biševcem, te prisustvovao tribini koju je organizovala Poljoprivredna stručna služba i Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja. Bila je to prilika da se čuju koji su gorući problemi poljoprivrednika ovog kraja , ali i šta je to što resorno ministarstvo i lokalna samouprava mogu da učine za razvoj poljoprivrede.
Sastanak zamjenika ministra poljoprivrede, šumrastva i vodoprivrede sa predstanicima lokalne samouprave i poljoprivrednicima uslijedilo je nakon pisma koje su ministrastvu uputili predstavnici Poljoprivredne stručne službe i Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja.
“Ministarstvo prvi put ide do poljoprivrednika direktno na teren i sluša njihove probleme, prijedloge i primjedbe. Mi smo na jednu sugestiju Poljoprivredne stručne službe Novi Pazar uvrstili i ubacili mehanizaciju koja treba ovom području . „ kazao je Bogićević
Pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović je kazao da je održan vrlo uspješan i konstruktivan sastanak. „Mi smo prije dva mjeseca poslali jedan dopis, gdje smo tražili ono što je karakteristično za Novi Pazar, Sjenicu i Tutin , za Pešeter, Rogozno i Goliju, za naš brdsko-planinski dio. Tražili smo da pomognemo ljudima da dobiju subvneciju za ono što im treba. “
Izrazivši zadovoljstvo što je ministarstvo imalo sluha za njihove potrebe, predsjednik Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja je naveo da će sada “Poljoprivrednici sa našeg područja, za brdsko-planinsko područje moći da kupuju motorne kosačice, motokultivatore, muzilice bez registracije štala i to će biti jedno veliko olakšanje za naše poljoprivrednike, jer mi ne držimo stoku u štalama nego na livadama, na katunima i tamo se vrši muža.“
Istaknuto je da se samo zajedničkim radom i saradnjoim između ministarstva , lokalne samouprave , poljoprivrednih stučnih službi i ostalih institucija može doći pozitivnog rezultata koji je vidljiv u ovom regionu.
“Prvi put je prošle godine Gradska uprava izdvojila 5 miliona dinara za subvenciju poljoproivrednika na području Novog Pazara , ove godine je to bilo 10 miliona. Mi planiramo da u budžetu za narednu godinu , ta sredstva uvećamo i upravo smo iskoristili ovaj sastanak da upoznamo poljoprivredna udruženja i poljoprivrednike, da već sada mogu da računaju na to. “ kazao je gradonačelnik Biševac.
Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je kazao da je ovo tek početak, a da će se u narednom periodu održati sastanci sa regionalnim agencijama kako bi se iskoristili svi raspoloživi resusri da se unaprijedi poljoprivreda.

Izvor: RTVNP

Foto: Pexels (Marsh Williams)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor