Kratkoročne obaveze „Šuma RS“ za 35 miliona premašile tekuću imovinu (BIH)

BANJALUKA – Kratkoročne obaveze „Šuma Srpske“ na kraju prošle godine bile su za 35,2 miliona KM veće od tekuće imovine, nisu na vrijeme izmirivane obaveze prema opštinama, dok su pojedina gazdinastva kasnila i sa isplaćivanjem plata i doprinosa, otkrili su revizori.

U revozorskom izvještaju „Šuma RS“ za prošlu godinu navedeno je da bi zbog daleko većih kratkkoročnih obaveza od tekuće imovine ovo preduzeće moglo biti suočeno sa problemima likvidnosti, odnosno moglo bi doći u situaciju da ne može izmirivati kratkoročne obaveze prema dobavljačima, povjeriocima i kreditorima.

Revizori su objelodanili i da su „Šume“ založile upravne zgrade u Banjaluci i Sokocu, kao i dio nekretnina organizacionih jedinica kao obezbjeđenje za uzete kredite. Založen je i značajan dio opreme.

Utvrdili su probleme kod popisa zaliha, posebno ističući problem premjera na lagerima, gdje je velikom broju sortimenata onemogućen premjer srednjeg prečnika, jer su u većini slučajeva zatrpani drugim sortimentima.

Revizori su naveli i da je jedan dio gazdinstava isplaćivao plate sa zakašnjenjem u prosjeku od dva mjeseca, dok je isplata doprinosa kasnila i po tri mjeseca. Pored toga, preduzeće nije obračunalo i izvršilo rezervisanja za potencijalne troškove zateznih kamata zbog neblagovremenog izmirenja obaveza za doprinose.

Utvrđeno je i da obaveze prema opštinama nisu izmirivane u skladu sa zakonom, odnosno do 5. u mjesecu za prethodni kvartal.

„Od ukupno 5,1 miliona KM obaveza za poreze, carine i druge dažbine, na naknade za opštine se odnosi oko 4,9 miliona, a na ostale obaveze 160.729 KM. Poreska uprava RS je lani utvrdila dodatne obaveze i zatezne kamate zbog neblagovremenog izmirivanja obaveza prema opštinama“, dodaje se u izvještaju.

Revizori su se dotakli i sudskih sprova koje „Šume“ vode te utvrdili da se, osim milionskih iznosa koje potražuju sudskim putem, „Šume“ suočavaju i sa milionskim tužbama koje su protiv njih podnesene.

U toku je 706 sudskih sporova koji se vode protiv dužnika zbog naplate potraživanja, ukupne vrijednosti 27,2 miliona KM, dok je protiv „Šuma“ pokrenuto 177 sudskih sporova ukupne vrijednosti 14,4 miliona maraka“, navodi se u izvještaju i dodaje da je kod devet organizacionih dijelova javnog preduzeća izvršeno rezervisanje za sudske sporove, dok kod ostalih to nije urađeno.

 

Izvor: www.capital.ba

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor