Na jugu Srbije otvoren prvi distributivni centar za otkup i skladištenje svežeg povrća (SRB)

Privredno društvo Konto fruit Leskovac otvorilo je u petak, 23. novembra, distributivni centar za otkup i skladištenje svežeg povrća sa teritorije Jablaničkog okruga, prvi na jugu Srbije, koji će u jednom danu moći da primi, klasira i proda od 100 do 150 tona robe. Vlasnici centra površine 420 kvadrata u selu Togačevce izmedju Lebana i Leskovca, su Goran Aleksić iz tog sela i Marjan Đurić iz Leskovca.
Oni su firmu Konto fruit otvorili 2014. i za kratko vreme postali najveći izvoznici svežeg povrća iz Jablaničkog okruga.
Izgradnju objekta od dve komore za rashlađivanje i pretkomornim delom, finansirali su zajedničkim sredstvima.
– Trebalo je mnogo odricanja i strepljenja i pomoći naših porodica. Nismo konkurisali za podsticajna državna sredstva jer nismo mogli da se izborimo sa administrativnim začkoljicama. S druge strane, država ne daje pomoć gde se indirektno upošljavaju radnici kao što je slučaj sa nama – rekao je agenciji Beta Marjan Djurić.
Goran Aleksić se 10 godina bavi otkupom povrća, a i sam je poljoprivrednik.
On je poručio mladim poljoprivrednicima, njegovim vršnjacima, da ne odlaze iz Srbije, ali je istovremeno zatražio stimulacije od strane države.
– Niko ne može da nam garantuje cene na tržištu, ali potrebne su subvnecije da se u kriznim situacijama ne radi sa gubitkom i da se stimuliše mladi čovek kako bi ostao u svom selu, na svom imanju – rekao je Aleksić.
Od ukupno izvezene količine ranog povrća iz Jablaničkog okruga, čak 37% prođe preko Konto fruit-a i završi na trpezama Grka, Bugara, Hrvata i Rumuna.
Za ovo preduzeće, koje sada ima i distrubutivni centar, indirektno je vezano više od 200 poljoprivrednih gazdinstava iz Leskovca i Lebana, koji 70% svoje proizvodnje prodaju Konto fruitu.

Izvor: eKapija

Foto: Pexels (Pixabay)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor