Kako do podsticajnih sredstava iz EU fondova? (SRB)

U hotelu Galleria održan je IPARD informativni dan, sa ciljem da se poljoprivrednici iz ovog regiona upoznaju sa mogućnostima za konkurisanje za podsticajna sredstva u okviru ovog programa Evropske unije.
Vojvođanski poljoprivrednici aktivni u povlačenju podsticajnih sredstava iz EU fondova
Kao instrument predpristupne pomoći ruralnom razvoju, Evropska unija je za Srbiju kreirala program IPARD II. Cilj programa je da pomogne poljoprivrednicima i stanovnicima ruralnih područja da podižu kapacitete i potencijale, kako bi se pripremili za ispunjavanje evropskih standarda u oblasti poljoprivrede. Za programski period od 2014. do 2020. godine, Evropska unija odobrila je bespovratna sredstva u iznosu od 175 miliona evra, dok je Srbija obezbedila dodatnih 55 miliona evra.
– Evropska unija kreirala je i projekat “Podrška korišćenju IPARD fondova Evropske unije” u okviru kojeg postoje i podsticaji za ovaj projekat za meru 1 i meru 2, gde su određena sredstva na raspolaganju poljoprivrednicima Srbije kako bi ostvarili ciljeve u okviru investicija za fizičku imovinu poljoprivrednih sredstava, što je mera 1 i investicije u fizičku imovinu, koja se odnosi na investicije u preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, što je mera 3 – istakla je Danijela Pantić, stručnjak za komunikacije u projektu “Podrška korišćenju IPARD fondova EU”.
Najveće interesovanje poljoprivrednika do sada je vladalo za meru jedan, odnosno investicije u fizičku imovinu. U prvom pozivu, čak 63 odsto zahteva odnosilo se na kupovinu traktora, a u drugom broj zahteva za kupovinu traktora čak 2,5 puta premašio je raspoloživa sredstva za ovaj program.
Iako se na današnjem informativnom danu, moglo čuti da je najveći broj zahteva stigao upravo iz Vojvodine, poljoprivredni proizvođači iz ovog regiona još uvek nisu dovoljno upoznati sa mogućnostima koje im stoje na raspolaganju. Među poljoprivrednicima koji su danas došli kako bi se informisali o uslovima za apliciranje bio je i Josip Kujundžić iz Verušića, koji obrađuje 2,5 hektara.
– Čuo sam za ovaj program ali ne poznajem nikoga ko je konkurisao. Najvažnije je da ljudi imaju kvalitetnu opremu sa kojom bi radili, a to je u našem slučaju kvalitetna mehanizacija – rekao je Kujundžić.
Najveće interesovanje vladalo je za kupovinu novog traktora, u meri jedan čak 63 odsto zahteva, dok je najveći broj podnosilaca prijava iz Šumadije i Zapadne Srbije, a na drugom mestu iz Vojvodine.

Izvor: Subotica

Foto: Pexels (Skitterphoto)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor