Kako što bolje zaštiti voćnjake i vinograde (SRB)

Kako što bolje zaštiti voćnjak od bolesti i štetočina, pitanje je kojim se bavi svaki manje ili više iskusan voćar. Stručnjaci kažu, jesenje prskanje voćaka i vinograda je obavezna mera zaštite, a “plavim prskanjem” se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Raspitali smo se zato koji se to poslovi trenutno obavljaju u voćnjaku i imali još vremena za prskanje, s obzirom na sneg i nešto niže temperature.
S obzirom na prilično sušan period za nama, snežne padavine zemljištu su i više nego pogodovale, a za voćnjake bi upravo takvi vremenski uslovi odgovarali i u narednom periodu.
Iako su temperature nešto niže od potrebnih za obavljanje ”plavog prskanja”, voćari tvrde da još nije kasno da se zaštitna mera obavi, a najavljene nešto više temperature u narednoj nedelji to će i omogućiti.
Stručnjaci savetuju da je upravo kasna jesen pravo vreme da se prska svo koštunjičavo voće, kako bi se infekcioni potencijal u proleće smanjio na najmanju meru.
Voće bi trebalo prskati nakon rezidbe i neposredno pred početak vegetacije, i to na temperaturi koja ne bi smela biti niža od 5 stepeni celzijusa, a biljku bi trebalo prskati detaljno tako da bude “okupano” stablo i sve grane.

Izvor: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor