Osiguranje zasada – manja šteta (SRB)

Oblast osiguranja u stalnom je porastu, ali je neophodno njeno prilagođavanje svetskim trendovima i bolja edukacija građana u toj oblasti, čulo se u Aranđelovcu na srpskim danima osiguranja. “Dunav osiguranje” je lider na domaćem tržištu, među prvih 100 osiguravajućih kuća jugoistočne Evrope. Posebna pažnja na skupu posvećena je poljoprivredi.
Ostvarena premija u osiguranju useva i plodova ove godine iznosila je više od 18 miliona evra i za tri odsto je veća nego lane. I štete u toj grani, u odnosu na 2017. godinu veće su za 22,5 odsto i po proceni osiguravajućih kuća iznosiće oko 18 miliona evra.
Olujno nevreme samo ovog leta uništilo je gotovo celokupan rod voća u topolskom kraju. Poučen ranijim iskustvima i velikim gubicima, Mikica Milivojević već pet godina osigurava zasade.
“Kada su velike štete, tada možemo nešto da iskoristimo od osiguranja, tako da se pokrije obrada, hemija, đubrivo”, kaže Mikica Milivojević iz Plaskovca.
To je i navelo domaćine da budu savesniji i osiguraju oko 13 odsto parcela – posle Vojvodine, najviše u Srbiji. Iako država i pojedine lokalne samouprave stoprocentno subvencionišu polise osiguranja, manje od deset odsto poljoprivrednika u Srbiji osigurava svoju proizvodnju.
“Hektar pšenice može da se osigura za negde oko 2.000 dinara, kilogram maline, malinjaci, može da se osigura za pet dinara, a eliminisali ste sve rizike”, objašnjava generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.
A najveći rizik – prirodne katastrofe: zemljotresi, suše, poplave. U maju 2014. godine, u Srbiji se izlilo 75 vodotokâ, evakuisana su čitava naselja, uništena infrastruktura, objekti, izgubljeni ljudski životi.
“Ekonomska šteta od ovog događaja bila je 1,7 milijardi evra, ono što je interesantno, da je osigurana šteta bila ispod pet posto”, kaže predsednik IO “Dunav Re” Zorana Pejčić.
Tako je ogroman teret obnove zemlje umesto na osiguravajuća društva pao na pleća države. I to se menja. Dobre rezultate industrija osiguranja zabeležila je u prošloj godini.
“Zaključili oko 6,1 ugovor o osiguranju, rešili blizu 700.000 odštetnih zahteva, isplatili našim klijentima negde oko 36,9 milijardi dinara nadoknade, odnosno negde oko 311 miliona evra”, navodi predsednik Udruženja osiguravača Srbije Mirko Petrović.
U odnosu na isti period lane, u toj oblasti zabeležen je rast od pet odsto, a povećane su i tehničke rezerve, na milijardu pet stotina miliona evra. Osiguravači kažu da su tome doprineli privredni rast i ekonomska stabilnost u zemlji.

Izvor: RTS

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor