Koliko su zaista štetna energetska pića?

Energetska pića često su na udaru kritika, o njima se uvek piše u negativnom kontekstu, najčešće bez ikakvih dokaza koji bi potkrepili takve informacije. Pre svega treba znati da su energetska pića funkcionalna pića koja imaju zadatak da nas održe budnim i dati nam više energije. Energetska pića su najsličnija kafi, koju konzumiramo već više od 5.000 godina, a ono što se ističe kao najlošija karakteristika ove vrste napitaka jeste količina koju smemo konzumirati.
Međutim, stručnjaci koji istražuju prehrambene proizvode saglasni su u jednom: konzumiranje bilo kog prehrambenog proizvoda u enormnim količinama ima negativan uticaj na ljudsko telo i šteti našem zdravlju.
Ukoliko bi uporedili sadržaj kofeina u energetskim pićima u odnosu na druga pića, videćemo da jedna konzerva energetskog napitka sadrži kofeina koliko i jedna šoljica espreso kafe ili jednako onoliko koliko i 4 decilitra crnog čaja ili 8 decilitra kole.
Ipak, kako bi dokazala sigurnost konzumacije energetskih napitaka, Evropska unija je posredstvom Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) sprovela službeno i najopsežnije naučno istraživanje o energetskim pićima. Studija je potvrdila sigurnost konzumacije ovih vrsta pića i došla do sledećih zaključaka:
– Zdrava odrasla osoba može popiti jednu i po limenku energetskog napitka odjednom
– Zdrava odrasla osoba može sigurno piti pet konzervi energetskog pića dnevno
– Taurin pomešan sa kofeinom nije štetan, odnosno nisu zabeležene štetne interakcije
– Alkohol pomešan sa kofeinom nije štetan, odnosno nisu zabeležene štetne interakcije
U poređenju sa “nalazima američkih naučnika”, studija EFSA-e je službena i odobrena naučna studija o energetskim pićima koja je objavljena tokom 2015. godine, a u kojoj je učestvovalo više od 66.000 ljudi. Ovo je kreditirana studija organizacije EFSA kao glavne agencije za sigurnost hrane koja na raspolaganju ima godišnji budžet od 70 mil EUR i u kojoj istraživanja vrši više od 500 naučnika. Inače, zadatak ovog organa je da građani Evropske unije budu najviše zaštićeni i dobro informisani o bezbednosti hrane u celom svetu.
Dobrobiti kofeina
Dokazani su i pozitivni učinci kofeina na ljudski organizam. Zahvaljujući delovanju na vene i centralni nervni sistem, kofein može povećati snabdevanje krvlju mozga čime se povećava budnost i poboljšavaju veštine posmatranja dok se umor smanjuje. Takođe, povećava se snabdevanje krvi u mišićima, što nam omogućava da postignemo veće rezultate. Kofein jako dobro utiče na bol, zbog čega nekoliko lekova takođe sadrži kofein.
Kakva je uloga taurina?
To je protein neophodan za zdravo funkcionisanje ljudskog tela i može se naći i u mleku i dječjoj hrani. Fiziološki ima ulogu u održavanju funkcije ćelijske membrane, regulaciji rada srca, te otpuštanju neurotransmitera u mozgu.
Kompletnu studiju o bezbednosti energetskih napitaka možete pronaći na web stranici EFSA.

Izvor: eKapija

Foto: Pexels (Breakingpic)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor