Udvostručen izvoz hrvatskih proizvoda na kanadsko tržište (HR)

“Od potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini CETA kanadsko tržište nudi nikad brojnije prilike hrvatskim poduzetnicima, a vrlo jaka hrvatska dijaspora, koja broji više od 250.000 ljudi, dodatan je potencijal za ulazak našim tvrtkama na kanadsko tržište“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na Hrvatsko-kanadskome gospodarskom forumu, održanom u Torontu.
– U prvih osam mjeseci ove godine izvoz je porastao za gotovo 150 %. Zato smatramo da je sada pravo vrijeme da iskoristimo ovaj trend i povećamo trgovinsku razmjenu na mnogo veće brojke od trenutačnih 85 milijuna dolara. To je i glavni razlog posjeta ove naše delegacije. Odlučili smo se fokusirati na tri sektora za koja smatramo da imaju veliki potencijal, a to su IT, prehrambena industrija i kozmetika – naglasio je Barbarić.
Iskustva hrvatskih tvrtki koje već rade na kanadskom tržištu pozitivna su. “Suradnja s kanadskim tvrtkama na najvišoj je razini profesionalnosti. Treba koristiti dobro etabliranu hrvatsku zajednicu, jer se stalno otvaraju nove prilike, “ rekao je Petar Šimić, direktor tvrtke Primaco, koja već godinama surađuje s kanadskim tvrtkama.
“Poslovni razgovori bili su iznad očekivanja, otvorili smo nekoliko mogućnosti umrežavanja s potencijalnim klijentima“, kazao je Vanja Bertalan, predsjednik Uprave Burza d.o.o., koja se bavi razvojem weba, digitalnih strategija, itd.
Marica Matković, veleposlanica RH u Kanadi, podsjetila je da Hrvatska i Kanada ove godine obilježavaju 25 godina diplomatskih odnosa. “CETA je nova generacija ugovora o slobodnoj trgovini koja ne dijeli na pobjednike i gubitnike, nego je ona“, kako kaže Matković, “pobjednička formula za sve“.Da ovaj trenutak trebaju iskoristiti gospodarstvenici i s jedne i s druge strane, smatra i Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade u RH, koji je istaknuo da su hrvatski poduzetnici u Kanadi uspješni u svim poljima. Cameron Sinclair, pomoćnik zamjenika ministra u Ministarstvu gospodarstva, zapošljavanja i trgovine, također je istaknuo benefite ugovora za gospodarstvenike i naglasio kako bi želio vidjeti više kanadskih investitora u Hrvatskoj. Hrvatska gospodarska delegacija sastala se i s iseljeničkom zajednicom uime koje je hrvatskim tvrtkama Ivan Grbešić poručio: “Javite nam se, mi vam možemo otvoriti vrata“, i naveo primjer tvrtke Ancona iz Đakova koja se bavi izradom namještaja, a nedavno su im pomogli ostvariti kontakt te su već u dogovorima za opremanje jednoga kanadskog hotela.

 

Izvor: glas slavonije 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor