Presjek nedelje 26.11.-30.11.2018. InfoCentar (HR)

KUKURUZ
Blago povećana potražnja za kukuruzom vladala je prošle sedmice. Produkt trenutne povećane potražnje je i blagi porast u cijeni. Sistem početkom sedmice bilježi zvaničnu realizaciju po cijeni od 0.98Kn/kg+pdv za vještački suv kukuruz. Prema informacijama sa terena, zavisno o paritetu pregovarala se i niža cijena i to od 0.95Kn/kg+pdv.

PŠENICA
Sedmicu iza nas obilježila je slabija ponuda pšenice. Proizvođači prodaju odlažu za sledeću godinu. Rezultat slabije ponude je visoka cijena ponuđene pšenice. Za kilogram ove žitarice pojedini proizvođači traže i do 1.35Kn/kg+pdv (za 2 klasu), ali po navedenoj cijeni nije zabilježena realizacija. Također je zabilježena i slabiji interes od strane kupaca.

STOČNO BRAŠNO
Na domaćem tržištu, cijena stočnog brašna stagnira. I dalje vlada manjak operativne robe, uglavno roba ide ustaljenim kupcima. Pregovori u zavisnosti od pariteta idu od 0.85-0.95Kn/kg+pdv. U izvozu prema Bosni, nije bilo značajnijih oscilacija u izvoznoj cijeni. Pregovori su vođeni od 110.00Eur/t (HR/BIH)

SOJINA SAČMA
Cijena sojine sačme, 46% Brazil, rinfuz nije bilježila promjenu. Pregovori na terenu za navedenu robu zabilježeni su po cijeni od 2.48-2.55Kn/kg+pdv. Na prošlonedeljnom nivou zadržala se i uvozna cijena. Kupcima se sojina sačma za FCA Kopar nudila od 328.00Eur/t (SLO/BIH).

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor