U Trebinju otvorena prva pivara zanatskog piva

Endru Manford, Amerikanac iz Kanzasa, otvorio je u Trebinju prvu pivaru zanatskog piva, u kojoj će se i proizvoditi i piti pivo, a za početak planira proizvodnju od 4.000 litara mesečno.
Kaže da je pre dve godine prvi put turistički posetio Trebinje, zatim se vratio naredne godine ponovo, a u februaru ove godine se preselio u ovaj grad zato što ga je odmah zavolio i odlučio u njemu nastaviti život.
– Prelep grad, ovde mi je jako lepo i shvatio sam da mogu ovde da živim i da proizvodim pivo zato što sam već deset godina hemijski inžinjer i radio sam u farmaceutskoj industriji. Znam praviti dobra piva i, kako sam primetio, u Trebinju nema pivara – rekao je za Nezavisne na otvaranju Pivare Oz, kako ju je nazvao po čuvenom filmu Čarobnjak iz Oza.
Kaže da mu je još na fakultetu pivarstvo bilo hobi kojim se bavio kod kuće, a sada ima planove da od toga živi.
Zasad će, objašnjava Endru, praviti i prodavati četiri vrste zanatskog – kraft piva, dva svetla i dva tamna, koja pravi bez ikakvih aditiva i konzervansa, na potpuno prirodan način, a procenat alkohola se kreće od 4,6 do 6,8, dok i okusi i mirisi stvaraju različite užitke, zavisno od osobe.
– Meni je poznato da je Trebinje vinski kraj i da je teško gostima nametnuti pivo, ali garantujem izvanredan kvalitet, koji je dosta drugačiji od industrijskih piva koja se ovdje konzumiraju, a sve sirovine, ječam, pšenicu i kvasac, nabavljam gotovo sa svih strana sveta, mada najviše iz Nemačke, Amerike i Češke, ali i iz Velike Britanije – kaže Endrju i uz osmeh dodaje da je jedini trebinjski sastojak voda.
Kaže da mu je za pivo potreban specifično obrađen ječam koji se ne može koristiti direktno sa polja, ali kada bi u Trebinju našao nekog uzgajivača koji ovu žitaricu zna tako obrađivati, pokušao bi i sa domaćom sirovinom.
Ne brine ga konkurencija, za koju zna da ima postrojenja u blizini Trebinja, jer su to potpuno različiti proizvodi od njegovog piva, a očekuje narudžbe i trebinjskih, ali i ugostitelja iz okolnih gradova, koji su, zajedno sa brojnim turistima i građanima Trebinja, prisustvovali zvaničnoj prezentaciji organizovanoj proteklog vikenda.
Planovi
Endru Manford za dve sedmice ima i prvu festivalsku prezentaciju svoga piva u Mostaru, a u januaru u Sarajevu, na festivalima kraft piva.
– Ovo su samo kratkoročni planovi, jer, ako sve bude išlo po planu, na proleće planiram proširiti asortiman na još dve vrste točenog piva – dodaje Endru, koji kaže da ima u planu da pravi i vrstu piva pilsner, na koju su naviknuti ljudi u ovim krajevima.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Pexels (rawpixel.com)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor