Za organsku proizvodnju treba veći podsticaj i bolji plasman na tržište (SRB)

Mladi agronom iz Gradiške, inače instruktor poljoprivrede u Kazneno-popravnom zavodu u Banjaluci Aleksandar Bulović ovih dana završava drugo prošireno izdanje stručne knjige “Poljoprivreda bez pesticida”. Bulovićeva knjiga, koja je objavljena pre dve godine i postala u susednoj Hrvatskoj pravi hit, naišla je na veliku pažnju i u Srbiji, dok je u Republici Srpskoj i BiH manje zapažena. Upravo su Hrvati i inicirali drugo dopunjeno izdanje.
– Sve je krenulo u pravom smeru posle gostovanja u emisiji HRT “Na rubu znanosti”. Knjiga se i u Srbiji veoma traži i čita. Jedna grupa konstruktora iz Osijeka pravi revolucionarnu mašinu za organsku poljoprivredu, koja će imati višestruku primenu, i oni traže da mašinu predstavim u dopunjenom drugom izdanju – priča Bulović.
Ovaj sjajni autor, koji se u knjizi posvećuje tradicionalnoj poljoprivredi uz puno poštovanje prirode, kaže da je u dopunjenom izdanju posebno obradio rusku tradicionalnu poljoprivredu, kao i primere iz Velike Britanije, odnosno iz iskustva baštovana princa Čarlsa.
– Mi imamo neslućene mogućnosti za proizvodnju zdrave hrane. Plodno zemljište, čistu vodu i vazduh, dobre autohtone sorte, organska đubriva na svakom koraku, nenarušenu prirodu i mnogo toga. Nisam izmislio toplu vodu, već sam sve to posložio u knjigu, a naravno sve sam isprobao na svom imanju na selu i u bašti KPZ u Banjaluci – tvrdi Bulović.
Bulović namerava da organskom proizvodnjom “zarazi” što već broj prijatelja i poznanika. Upravo je pokrenuo inicijativu za osnivanje udruženja, kako bi došao do izvora sredstava iz pretpristupnih fondova i lokalnog budžeta. Ističe da i država treba da učini svoje, prvenstveno u standardizaciji i sertifikaciji organske proizvodnje, koja je skuplja i zahtevnija, ali samo prividno. Poljoprivreda bez pesticida ipak obezbeđuje hranu koja je u odnosu na konvencionalnu pravi lek.
– Najvećim uspehom smatram pridobijanje istomišljenika, na koje utičem sopstvenim primerom, instrukcijama na poslu ili knjigom, kojoj sam posvetio veliku pažnju – rekao je Aleksandar Bulović, autor knjige “Poljoprivreda bez pesticida” koja će uskoro doživeti drugo, prošireno izdanje.

Izvor: Novosti 

Foto: Pexels (Ella Olsson)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor