Stočari iz Javora vrše pripreme za zimu (SRB)

Na Javoru još nema mnogo snega, ali su noći izuzetno hladne. Poučeni iskustvom oštrih i dugih zima stočari na padinama ivanjičkih planina na vreme su spremili dosta žita i silaže za ishranu stoke.
Prelepa prostranstva, zima u Kušićima očas posla pretvori u ledene pejzaže. Na hiljadu metara nadmorske visine ivanjičko selo još nije zavejano, ali znajući ćud Javora meštani se pripremaju za hladne dane.
“Treba spremiti za stoku prvo hrane, pa posle gledati, čistiti, polagati i to. Baš je teško, a sve je jeftino. Mleko ne možeš prodati, sir ne možeš prodati, telad i ona tu i tamo. Načisto je teško”, žali se Stanija Bošković iz Kušića.
Posla imaju dosta jer svakodnevno brinu o tridesetak grla krupne stoke. Uz krave, bikove i junice Boškovići tove i prasiće. I godina je, kažu ovi dugogodišnji stočari, bila teška i kišna.
“Teško su ljudi, ovaj, seno ukosili i tako da pravi, mi smo napravili malo silaže, jedno tri četiri vagona i premili smo žita dosta i sad eto ti. Zima, ko zima, dokoni prihranjujemo ovo i tako”, kaže Stanimir Bošković iz sela Kušići.
Navikli su žitelji udaljenih ivanjičkih planinskih sela na dugu i hladnu zimu. Ponekad, zbog visokih smetova danima ne mogu da odu do komšija ili prodavnice.
Za sada im decembar ne pravi velike probleme, sve je prohodno, a oni su spremni da na Javoru zimuju.

Izvor: RTS

Foto: Pexels (Pixabay)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor