Pšenica poskupela za 30% (SRB)

Pšenica je od letos do sada poskupela 30%, pa kilogram umesto 16,50 dinara košta 21,50 dinara, ali se ne očekuje da će poskupeti hleb i peciva, rekli su danas agenciji Beta predstavnici proizvođača i pekara.
Predsednik Poslovnog udruženja “Žita Srbije” Vukosav Saković ocenio je da je je jedan od razloga za tako visok rast cene pšenice to što se deo domaćih proizvođača uzdržava od prodaje, jer zasejana pšenica za narednu godinu zbog loših uslova još nije nikla, pa je neizvesno koliki će biti rod sledeće godine.
– Drugi razlog za rast cene pšenice je što je za poslednjih pet meseci zbog poskupljenja tog poljoprivrednog proizvoda i na međunarodnom tržištu izvezeno 700.000 tona pšenice i brašno od još 100.000 tona pšenice što je smanjilo ponudu na domaćem tržištu – rekao je Saković.
Dodao je da je iz Srbije u kratkom roku izvezena pšenica lošijeg kvaliteta po oko 148 EUR po toni sa troškovima prevoza, ili po 16,20 dinara po kilogramu, ali da je to visoka cena.
Izvoz je zbog toga, kako je rekao, počeo značajno da opada, a to deluje umirujuće na cene na domaćem tržištu.
Cene kvalitetne pšenice, koja sada na međunarodnom tržištu košta od 173 EUR do 178 EUR po toni, nastaviće da rastu, samo ako, kako je ocenio Saković, nastanu veliki problemi u proizvodnji te poljoprivredene kulture na južnoj hemisferi Planete, ili nastane šteta na usevima od niskih temperatura na severnoj hemisferi.
On je rekao da su na kretanje cena na međunarodnom tržištu uticale i tržišne manipulacije da postoji mogućnost da Rusija zbog smanjene proizvodnje planira da uvede ograničenja izvoza pšenice:
– Tih problema u proizvodnji i izvozu za sada nema i sledeći rok kada se može očekivati promena cene pšenice je april naredne godine, kada se rade procene roda za tu godinu – rekao je Saković.
Srbiji je, prema njegovim rečima, preostao višak od 900.000 tona pšenice za izvoz.
Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je da je pre nekoliko meseci brašno koštalo od 23 do 25 dinara, a sada je od 28 do 30 dinara po kilogramu.
Na pitanje da li se može očekivati poskupljenje hleba i peciva Pralica je rekao da bi “sadašnja cena tih proizvoda trebalo da izdrži skok cene brašna, pod uslovom da brašno ne poskupljuje dalje”.
Srbija je brašno uglavnom prodavala na Kosovu i Metohiji (do uvođenja taksi od 100%), zatim u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori.
Brašno mora biti izuzetno kvalitetno i jeftino, da bi, kako kažu stručnjaci, izdržalo konkurenciju drugih proizvođača u regionu. Na Kosovo se iz Srbije slalo oko 20.000 tona mesečno, a izvoz je padao od prošle godine kada su prvo uvedene takse od 40%, a sada su 100%.

Izvor: eKapija

Foto: Pexels (icon0.com)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor