Cilj je da 41 procenat Srbije bude pod šumama (SRB)

Srbija problem zagađenja vazduha nastoji da reši pošumljavanjem i takav način rešavanja problema prenela je učesnicima prve Ministarske konferencije “Inovativna rešenja protiv zagađenja u južnoj i jugoistočnoj Evropi” koju organizuje “UN Environment” program – UNEP.
“Šumama se mora gazdovati kao resursom i zato želimo da 41 odsto zemlje bude pošumljeno”, rekao je Trivan na skupu i precizirao da je Srbija pošumljena 27 procenata što je, kaže, vrlo dobro.
Problem je Vojvodina, gde je pošumljeno 6 do 7 odsto, rekao je i on i dodao da se radi na pronalaženju načina da se taj procenat poveća.
“Kina je primer za pošumljavanje i na tom smo tragu”, rekao je Trivan i naveo da Ministarstvo zaštite životne u svrhu pošumljavanja izdvojilo 40 miliona dinara.
Na taj konkrus javilo se 12 lokalnih samouprava, rekao je Trivan i izrazio očekivanje i potrebu da broj opština bude veći.
“Insistiramo na novim inovativnim modelima koji mogu da promene situaciju za 10 godina”, rekao je on.
Na dvodnevnom skupu koji je u Beogradu okupio predstavnike 20 zemalja južne i jugoistočne Evrope razmenjena su iskustva i inovacije na polju zaštite životne sredine kao i predlozi za rešavanje problema zagađenja prirode u ovim državama.

Izvor: RTV

Foto: Pexels (Skitterphoto)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor