Organska proizvodnja sve zastupljenija (SRB)

Sve veći broj poljoprivrednika koji obrađuje male površine zemljišta odlučuje se za biološku proizvodnju, jer je to način da više zarade. Da je sve veće interesovanje za znanja iz organske poljoprivrede svedoči i treće gostovanje holandskog stručnjaka Pitera Svona u Beogradu. O tome će govoriti na seminaru ovog vikenda u hotelu Slavija.
Za seminar o tome kako proizvesti povrće i voće bez hemijskih sredstava, bez oranja i veštačkih đubriva prijavio se i Miša Momčilov. Do pre dve godine je živeo u Italiji gde je radio kao fotograf. Onda je odlučio da se vrati u rodno Opovo i započne organsku plasteničku proizvodnju povrća na 500 kvadrata. Na jednom hektaru uzgaja voće a planira da gaji i žitarice.
“Čovek mora da bude malo optimista, malo idealista u neku ruku da bi krenuo uopšte u ovo jer kao i svaki posao potrebno je određeno vreme da bi postojao neki profit. Trenutno, može da se da se zaradi da se živi ali ništa više”, navodi Momčilov, poljoprivrednik iz Opova.
Bolju zaradu nada se, obezbediće mu to što se priključio “Zelenoj filozofiji”. To je mreža farmi koje proizvode na tradicionalan način, a čiji se proizvodi bez posrednika plasiraju u ekskluzivnim prestoničkim restoranima
“Danas ima sve više i više proizvođača koji shvataju da je ovakva hrana sve više u trendu i da je svest o tome kao i tražnja kod gradskih potrošača o tome sve veće”, objašnjava Vaso Lekić, vlasnik restorana.
Većina članova “Zelene filozofije” svoja znanja o proizvodnji biološki hrane pokušaće da unapredi na seminaru Pitera Svona.
Holandski stručnjak zagovara takozvanu Vedsku poljoprivredu. Slična je organskoj jer ne koristi hemijske preparate. Nema obrade zemljišta već se koriste predusevi i zastiranje zemljišta slamom. Prave se prirodni komposti kojima se hrane mikroorganizmi u zemljištu koji pomažu biljci da bude otpornija i daje veće prinose.
“Benefiti su u tome što dobijate bolji kvalitet hrane, sa više vitamina, minerala. Ovako uzgajene biljke nemaju probleme sa bolestima, štetočinama i korovom. Prinosi su isti ili veći kao u konvencionalnoj poljoprivredi, sa manje rada i manje troškova”, objašnjava Svon.
Seminar o vedskoj poljoprivredi održaće se za vikend u hotelu Slavija.

Izvor: RTS

Foto: Pexels (Mareefe)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor