Potpisan sporazum sa Turskom o zajedničkim projektima u oblasti poljoprivrede (SRB)

Biševac, rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof.dr Miladin Kostić i rektor Univerziteta „Mehmed Akif Ersoi“ iz Republike Turske prof. dr Adem Korkmaz, potpisali su sporazum o realizaciji zajedničkih projekata u oblasti poljoprivrede, prehrambene tehnologije i zdrave hrane, navodi se na sajtu opštine Sjenica.
Ovi projekti podrazumevaju razmenu nastavnika, studenata, istraživača i administrativnog osoblja dva univerziteta i primenu stručnih i laboratorijskih kapaciteta koje imaju Novi Pazar i Sjenica.
Izuzetan potencijal koji nudi Pešterska visoravan i perspektive koju u ovom kraju ima razvoj stočarstva i proizvodnje zdrave hrane, najznačajniji su za ostvarenje planiranih aktivnosti.
„Opština Sjenica će sve svoje resurse podrediti realizaciji ovog projekta jer poljoprivreda ima prioritet u razvoju ovog kraja, u kome tradicionalni način proizvodnje treba zameniti savremenim, kako bi se razvio i izvoz poljoprivrednih proizvoda“, kazao je predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović.
Rektor Državnog univerziteta prof. dr Miladin Kostić ocenio je da Univerzitet „Mehmed Akif Ersoi“ u Republici Turskoj zauzima prestižno mesto kada je u pitanju nastavni i stručni kadar i da ima odlične uslove za bavljenje naučno-istraživačkim radom, posebno u oblasti stočarstva i proizvodnje hrane.
Koordinator Turske agencije za razvoj i saradnju (TIKA) Cagla Gultekin Tosbat navela je da će TIKA podržati projekte koji vode osnaživanju sela, razvoju poljoprivrede i poboljšanju životnog standarda.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Foto: Pexels (Pixabay)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor