Brašno od jula poskupelo 20 odsto, a očekuje se i dalji rast cena (SRB)

Svetska potrošnja je nešto veća od proizvodnje pa je takvo stanje na tržištu uticalo i na rast cena
Od jula ove godine brašno je poskupelo oko 20 odsto i ako se ovaj trend nastavi, a predviđanja su da hoće, moglo bi da dođe i do lančanog rasta cena peciva, hleba, konditorskih proizvoda…
Poslednjih nekoliko nedelja cena pšenice je neočekivano porasla i trenutno je ova žitarica oko 13 odsto skuplja nego u istom periodu prošle godine i na najvišem nivou još od marta 2015. godine.
Zdravko Šajatović, direktor “Žitounije”, potvrdio je za “Politiku” da je brašno od letos poskupelo oko 20 procenata. Očekuje se da će cena pšenice i dalje da raste i ističe da ni ponuda na domaćem tržištu nije velika.
– Trenutno pšenicu prodaje samo ko mora. Jer od nove godine cena može samo da poraste. I brašno mora da prati taj trend, samo malo usporenije – kaže Šajatović i dodaje da je pad ovogodišnje proizvodnje žita u Rusiji jedan od razloga za ovakve promene na tržištu žitarica. On navodi da poslednje četiri godine svet beleži hiperprodukciju u proizvodnji pšenice što je i dovelo do pada cena.
Ove godine došlo je do promene ovog trenda – svetska potrošnja je nešto veća od proizvodnje pa je takvo stanje na tržištu uticalo i na rast cena.
– Evropska unija, koja je ove godine pretrpela sušu, planira da prevaziđe taj problem. Juče je objavljeno da je posejano šest odsto više površina pod pšenicom – kaže Šajatović.
I u Uniji pekara Srbije čekaju da vide gde će se zaustaviti cena kao i da li će i dalje imati tendenciju rasta.
– Brašno je već poskupelo, ali se još troše zalihe. Ukoliko se ovo nastavi obratićemo se Ministarstvu trgovine da reaguje i aktivira brašno iz robnih rezervi kako bismo stabilizovali tržište i sačuvali cenu hleba u ovim okvirima – navodi Zoran Pralica iz Unije pekara.
On smatra da su ovakve prilike na tržištu posledica niskog vodostaja Dunava i otežane trgovine što je dovelo do veće potražnje i rasta cena. Ne veruje da će doći i do značajnijeg rasta cena peciva.
– Svi čekamo. Konkurencija je ionako učinila da se pekari bore za svaki dinar – ističe Pralica.
Slične informacije stižu i iz regiona. Udruženje mlinara Republike Srpske saopštilo je pre nekoliko dana, da je vreća brašna od 25 kilograma već skuplja oko 20 odsto. Moguće je, navode, da će se povećanje cena nastaviti i početkom naredne godine mlinari predviđaju da će ukoliko dođe do rasta vodostaja Dunava krenuti izvoz iz Srbije i Mađarske što će dovesti do novog skoka cena.

Izvor: Telegraf 

Foto: Pexels (rawpixel.com)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor