Prvi krug licitacije državnog zemljišta na području Kikinde održaće se od 26. do 28. decembra (SRB)

Prvi krug licitacije za izdavanje državnog zemljišta na području grada Kikinde trebalo bi da se održi od 26. do 28. decembra ove godine, a ukupno će poljoprivrednicima biti ponuđeno oko 9.000 hektara, od čega je polovina tog zemljišta obradiva. Prosečna početna cena biće 194 evra.
Poljoprivrednici sa područja grada Kikinde imaće priliku da i ove godine licitiraju za državno zemljište i biće im ponuđeno oko 9.000 hektara. Prijave traju do 20. decembra. Ratari treba da znaju da je u ponuđenoj površini polovina obradivih parcela. Zemljište će biti izdato u vreme zimskog oranja na period od svega godinu dana, isključivo zbog zakona o restituciji. Takođe, kompanija ”Tenis” odložila je dolazak pa će i to zemljište biti paorima na raspolaganju.
”Zbog najavljenog dolaska investitora stvorio se raspored ponuđenog zemljišta koji mi nismo planirali, ali je ipak investitor odlučio da odloži dolazak tako da se i ta zemlja sada izdaje što znači da će u Banatskoj Topoli biti znatno više parcela za izdavanje”, kaže Imre Kabok, član Gradskog veća za poljoprivredu.
Početna cena za zemljište prve klase biće 240 evra, najviše će površina biti ponuđeno u Mokrinu oko 2.500 hektara, a najmanje u Nakovu gde će biti ponuđeno svega 40 hektara. Na području Iđoša, Sajana, Bašaida i Mokrina ima dosta neobradivog zemljišta, pa je za očekivati da neće sve biti izdato u prvom krugu.
”Što se tiče Mokrina, gde je ponuđeno najviše hektara za izdavanje, tamo se nalaze pašnjaci velike droplje i oni su u sistemu zaštite. To će takođe biti ponuđeno za izdavanje, ali prema specijalnim propisima obrade i setve. Pod pašnjacima je oko 1.500 hektara”, kaže Petar Žigić, član Komisije za izdavanje državnog zemljišta.
U Gradskoj upravi u Kikindi izrazili su nadu da će lokalni poljoprivrednici imati razumevanja jer je zbog zakona o restituciji u pojedinim katastarskim opštinama ponuđeno manje zemljišta nego što je planirano. Licitacija će se održati u Kulturnom centru Kikinda od 26. do 28. decembra ove godine.

Izvor: RTV

Foto: Pexels (Markus Spiske temporausch.com)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor