Presek nedelje 03.12. – 07.12.2018. Gea Agronet (HU)

Prema pisanju portala Agroforum.hu na svetskom tržištu na formiranje cene merkantile uticala je činjenica da je u glavnim većim izvoznim državama nastupila zima i period smanjene trgovine. Bez obzira na ovo, cene se još uvek nisu značajnije menjale. Trenutno se merkantila najviše izvozi sa tržišta SAD, Argentine i EU.
KUKURUZ
Na tržištu kukuruza primetno je mirovanje, većina ponuđača je završila sa prodajom za ovu godinu, ali je I potražnja minimalna. Ova situacija nije bitnije uticala na kretanje cena. Zahtevi za nabavkom kukuruza se odnose na sve duži lager pod istim uslovima kao i do sad.
Ponude su se bile po cenama kao I prošle nedelje(HU/Sve države).
Na berzi Matif cena kukuruza u proteklih pet dana bila je u porastu za 1.01%(isporuka za januar)dok je na berzi Čikago varirala (isporuka za mesec mart).
PŠENICA
Na unutrašnjem tržištu veća je potražnja za stočnom pšenicom I pšenicom min 13,5-14%pr, što je imalo uticaja na pomeranje cene na gore. Ponude mlinske pšenice su se kretale do 64.000 Ft/t zavisno od kvaliteta I pariteta.
Na berzi Matif cena pšenice za mart mesec je varirala dok je cena stočne pšenice bila u blagom porastu (isporuka za mesec januar). Na berzi Čikago cena mlinske pšenice posle blagog rasta početkom nedelje nastavila je pad i završila nedelju na 189.39 Dol/t (isporuka za mesec mart).

Foto: Pexels (Todd Trapani)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor