Presjek nedelje 03.12.-07.12.2018. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ
Cijena kukuruza na domaćem BIH tržištu, zadržala se na prošlonedeljnom nivou. Prema informacijama sa terena, vještački suv kukuruz, pregovara se po cijeni od 0.26KM/kg+pdv. Interesovanje za uvozom kukuruza i dalje je dosta slabije u odnosu na nedelje iza nas. Kupovina sirovog kukuruza 14-16% vlage, odvijala se po 127.00Eur/t(SRB/BIH). Još uvijek jača cijena u ponudi, sa tržišta Hrvatske, nije pronašla put do kupaca, bez obzira što se za ovu nedelju vještački suv kukuruz nudio i po koji euro niže. Kupci su za vještački suv kukuruz dobijali ponude i po 135.00Eur/t(HR/BIH), ali zvanična trgovina nije zabilježena.

PŠENICA
Tokom sedmice slabija je ponuda kao i potražnja za domaćom pšenicom. U odnosu na prethodnu sedmicu vladalo je nešto veće interesovanje za uvozom pšenice boljeg kvaliteta sa tržišta Srbije te je tako zabilježen i porast cijene pšenice u izvozu. Početkom sedmice zabilježeno je zvanično trgovanje za merkantilnom pšenicom 74-76hl po 175.00Eur/t (SRB/BIH). U odnosu na prethodnu sedmicu sa tržišta Mađarske cijena je stabilna, poboljšivač se trgovao po 205.00Eur/t (HU/BIH).

STOČNO BRAŠNO
Ni ove sedmice nije bilo značajnije promjene u cijeni a isto tako i ponudi stočnog brašna na domaćem tržištu. Zabilježeni su pregovori po 0.23-0.25KM/kg+pdv.
U izvozu sa tržišta Srbije, došlo je do porasta cijene stočnog brašna pa su ponude za Bosnu išle i do 107.00Eur/t, dok je izvozna cijena iz Hrvatske ove sedmice stagnirala.

SOJINA SAČMA
Na domaćem tržištu, cijena sojine sačme, 46%proteina Brazil rinfuz bilježila je blagi porast uzrokavan porastom izvozne cijene u luci Kopar. Ista se tokom sedmice pregovarala po 0.695-0.70KM/kg+pdv. Kao što je i navedeno, cijena u Kopru bilježila je blagi porast, pa su ponude za Bosnu išle tokom sedmice i do 340.50Eur/t (SLO/BIH)

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor