Virusna oboljenja koza sve veći problem za uzgajivače (SRB)

Virusno oboljenje artritis i encefalitis kod koza postalo je posebno aktuelna tema u poslednje vreme kako među veterinarima tako i među stočarima, jer ako se ništa ne bude preduzimalo po pitanju sprečavanja širenja virusa u narednom periodu on bi mogao stvoriti ozbiljniji probleme za uzgajivače.
Virusno oboljenje artritis i encefalitis kod koza poznatije je još i kao zapaljenje zglobova i mozga, a u Srbiju je ušlo još 90-ih godina, od kad nije bilo ozbiljnijih mera. Zato stočari sa manjim stadima najčešće nisu sigurni kako tačno prekinuti prenošenje virusa sa koze na jare, ali ipak stada podvrgavaju redovnim veterinarskim pregledima.
S druge strane, oni koji se uzgojem koza bave na veliko upoznati su sa problematikom i nadaju se da bi tek nacionalni program za suzbijanje artritisa moglo biti rešenje.
Stručnjaci savetuju da pre svega unošenje bolesti u stado treba sprečiti ispitivanjem svake novokupljene jedinke, ali tu su i drugi načini da se izbegne zaraza ili makar zaustavi prenošenje na mladunče.
Na kraju, za one koji koriste kozije proizvode važno je napomenuti da nije u pitanju virus opasan za čoveka i druge životinje, a kozije mleko ne može biti zaraženo virusom.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor