Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ovoj godini na nivou 2017. (SRB)

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ovoj godini biti na nivou prošlogodišnjeg, kada je izvezeno robe u iznosu od 3,9 mlrd EUR.
Nedimović je na panelu o bezbednosti hrane, istakao da će naredna godina biti bolja za plasman u inostranstvo, jer “imamo mnogo robe za izvoz, i one primarne, ali i finalnih proizvoda, tako da će prodaja biti veća nego ove godine”.
Prema njegovim rečima, Srbija ima potencijal da u kratkom roku dosegne izvoz hrane od 5 mlrd EUR, ali i prostor da se ta cifra dodatno uveća.
Nedimović smatra da će se investiranje u poljoprivredu i prehrambenu industriju povećati, posle usvajanja izmena Zakona o ulaganju, koje dozvoljavaju sektorski pristup.
– Država će posebnim finansijskim sredstvima pomoći one vrste prehrambene industrije gde postoji tražnja na domaćem i inostranom tržištu, a to su sektori prerade voća, povrća, goveđeg i ovčijeg mesa i žitarica – rekao je Nedimović.
On je precizirao da će se taj razvoj zasnivati i na pronalaženju novih tržišta za robu iz Srbije.
– Nama su potrebna tržišta koja su dovoljno platežno sposobna, ali ne suviše daleka kako se proft ne bi izgubio na transportnim troškovima. To su pre svega tržišta Bliskog istoka i severne Afrike – rekao je ministar.
Zbog toga se sada radi, kako je dodao, na projektima izvoza govedine u Tursku i Izrael, a sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima se radi na izvozu svih prehrambenih proizvoda, “čije ćemo tražene standarde potpuno savladati do kraja godine”.
– Nijedna agrarna zemlja ne može da se razvije samo na primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, već mora razvoj da zasniva na prehrambenoj industriji – kazao je Nedimović.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor