Osnovali Zemljoradničku zadrugu „Profi-agrar 2018. Slatina” (SRB)

Pre osam meseci, sedmoro poljoprivrednika iz Šapca i okoline, udružili su znanje, objedinili struku i osnovali Zemljoradničku zadrugu „Profi-agrar 2018. Slatina”. Za unapređenje poslovanja, dobili su bespovratna sredstva u okviru Konkursa za sprovođenje programa ravnomernog regionalnog razvoja koji je finansirala Vlada Republike Srbije.
Sedmoro osnivača zadruge i sedamnaest kooperanata zajedno obrađuju dvadeset hektara zemlje. Želja im je da kontrolisanom proizvodnjom voće i povrće iz Pocerine plasiraju na domaće i inostrano tržište.
Prednosti udruživanja je veća količina svih agrotehničkih sredstava, ističe zadrugar Darko Živanović:
„Znatno umanjuje cenu agrotehnike, a samim tim i troškove proizvodnje, pa tako utiče i na dobit. Sa većom količinom poljoprivrednih proizvoda lakše se dolazi do plasmana na domaćem i na inostranom tržištu i lakši je put do višeg stepena poljoprivedne proizvodnje, do prerade sirovine i dolaska do finalnog proizvoda.”
Zemljoradnička zadruga iz Slatine dobila je bespovratno skoro pet i po miliona dinara za nabavku sušare za voće i povrće. Proizvodnja bi trebalo da počne za četiri meseca, najavljuje Vladan Popović, direktor ZZ „Profi-agrar”:
„Prilikom osnivanja zadruge ideja je bila da se bavimo preradom voća, konkretno maline i jagode, i to sušenjem. U tom cilju mi smo se opredelili za sušaru koja vrši dehidraciju voća do 2 posto vlažnosti, što omogućuje dalju preradu, mlevenje u prah. Proizvod koji planiramo se lako skladišti na duži period i, naravno, mnogo je profitabilniji od sirove maline i jagode na domaćem tržištu.”
U zemljoradničkim zadrugama Grad Šabac je prepoznao primer dobre prakse koji može biti podsticajan za sve poljoprivrednike.
„Naš agrarni budžet je sastavljen u dogovoru sa poljoprivrednicima”, naglašava Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika Šapca. „Mere koje su se do sada najbolje pokazale jesu one kojima smo podsticali razvoj voćarstva, stočarstva i pčelarstva. Intenzivno promovišemo i podstičemo i zadrugarstvo i, kao rezultat toga, imamo više zadruga na teritoriji Šapca koje veoma dobro funkcionišu.”
U planu je da Grad Šabac za unapređenje rada postojećih i osnivanje novih udruženja i zemljoradničkih zadruga sledeće godine izdvoji osam miliona dinara.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor