Stočari i dalje strepe od afričke kuge (SRB)

U susednoj Rumuniji do sada je evidentirano preko hiljadu žarišta afričke kuge svinja i samo je pitanje vremena kada će se pojaviti u našoj zemlji. Kikinda kao pogranično mesto na svega sto kilometara od žarišta za sada sprovodi sve neophodne mere kako bi se pojava te bolesti sprečila kod nas.
Afrička kuga svinja na sreću nije opasna po ljude, ali bi, ukoliko se pojavi u Srbiji, stočari pretrpeli katastrofalne gubitke jer ne postoji lek protiv nje, već je rešenje uklanjanje životinja. Samo je u susednoj Rumuniji evidentirano preko hiljadu žarišta, a uklonjeno više od 50.000 svinja. Zato je nehophodno da se preduzmu sve mere kako se afrička kuga svinja ne bi pojavila u našoj zemlji.
”Bilo bi najbolje kada bi uhvatili takozvani prvi slučaj i da nemamo nijedan izgubljeni slučaj. U tom momentu možemo odmah da reagujemo i sprečimo širenje bolesti”, rekao je Tibor Molnar, Veterinarski specijalistički institut Subotica.
Veliku ulogu u prevenciji imaju granični prelazi na kojima se već od prvih dana pojave bolesti u Rumuniji sprovode posebne mere, koje podrazumevaju zabranjeno unošenje hrane. Proizvodi domaće radinosti su jedan od najčešćih prenosilaca bolesti.
”Oboljenje može da se prenese preko odeće, obuće ili radnika koji su bili u kontaktu sa domaćim svinjama. Kada se jednom pojavi na određenoj teritoriji, oboljenje se stacionira kod divljih svinja koje na taj način predstavljaju rezervoare oboljenja”, dodao je Molnar.
Više nije pitanje da li će, već kada će se bolest afričke kuge svinja pojaviti u našoj zemlji. Sa tim problemom upoznate su sve javne institucije, kao i udruženja koja imaju dodirnih tačaka sa svinjama.
”Preventivu podižemo na jedan znatno viši nivo jer nam se približava momenat kada će i kod nas oboljenje biti registrovano. Nadam se da ćemo svi zajedno uspeti da odreagujemo na najadekvatniji način, kako bi posledice bile što manje”, rekao je Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog okruga.
Kako bi se mere zaštite podigle na viši nivo, sve severnobanatske lokalne samouprave upoznate su sa situacijom i kontrolišu je preko lokalnih kriznih centara.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor