Mlekara Spasojević planira širenje postrojenja i ulaganja u novu opremu (SRB)

Mlečni proizvodi Mlekare Spasojević iz Bajine Bašte, pod nazivom Zapis Tare već su dobro poznati žiteljima Zapadne Srbije, a odnedavno je i Novi Sad postao važna tačka distribucije. Zbog veće tražnje na tržištu i zahteva kupaca, ova mlekara za narednu godinu ima nove projekte, pa su u planu nabavka nove opreme kao i nastavak izgradnje postrojenja za dehidraciju otpadnih voda.
Fond za razvoj RS, je u novembru ove godine Mlekari Spasojević odobrio kredit u iznosu od 27,5 miliona dinara. Novac dobijen od Fonda, Mlekara će, kako je rečeno za eKapiju, uložiti u novu opremu i to u punilicu za flaše (jogurt,mleko) kao i u izgradnju postrojenja za dehidraciju otpadne vode.
– Nova punilica za flaše je pet puta većeg kapaciteta od postojeće koju koristimo i omogućiće nam pored većeg kapaciteta i punjenje naših proizvoda u novim pakovanjima (0,33, 1,5, 2l ). Sama lokacija mlekare koja se nalazi na obali Drine nas dodatno obavezuje da čuvamo i održavamo prirodu koja nas okružuje, a postrojenje za dehidraciju mulja je nastavak našeg ulaganja u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje smo već ugradili. Dehidrator će nam omogućiti da otpadne materije svedemo na najmanju moguću zapreminu kako bi ih bezbedno i jednostavno prosleđivali nadležnim službama za zbrinjavanje – rekao je za eKapiju Marko Popović, direktor Mlekare Spasojević.
Mlekara će punilicu kupiti od kragujevačke firme GTL Packaging, koja uglavnom proizvodi i plasira punilice za izvoz, “a osim povoljne cene i kvaliteta prednost je servis koji nam je na rapolaganju 0-24h koji je za našu industriju jako važan”, kaže Popović.
Od beogradske firme Orbal Corp, koja zastupa češku firmu Asio a koja je jedan od lidera u svetu u proizvodnji postojenja za tretiranje otpadnih voda, Mlekara će kupiti postrojenje za dehidraciju otpadnih voda.
Inače, Mlekara trenutno snadeva gotovu celu Zapadnu Srbiju, od Prijepolja, Priboja, Užica, Loznice, Šapca do Čačka i Gornjeg Milanovca.
– Beograd i okolina su nam glavna tržišta dok je u ovoj godini Novi Sad postao, takođe, jedna od važnih tačaka naše distribucije – kaže Popović i dodaje da se preko trgovinskog lanca Mercator (Idea, Roda, Mercator) deo proizvoda Mlekare plasira od Subotice do Bujanovca.
U ovoj godini, kako je rečeno za eKapiju, u Mlekaru je investirano oko 400.000 EUR i više od polovine su sredstva Mlekare. Pored izgradnje novog magacina u planu je još i investicija u siranu, kao i početak izvoza pre svega u BiH iz koje, kako kažu, imaju mnogo upita za proizvode ove mlekare.
Kapacitet proizvodnje je 30 tona obrađenog mleka dnevno, dok trenutno proizvode 20 tona.
– Trenutno proizvodimo preko 40 različitih proizvoda a najpoznatiji smo po kiselom mleku, jogurtu, paprici u pavlaci, kao i mladom kajmaku kome posle sakupljanja dodajemo samo so i takvog ga plasiramo na tržistu – objašnjava Popović.
Trenutno imaju 85 zaposlenih, a mleko se otkupljuje od preko 350 domaćinstava koja se nalaze u okolini mlekare.

Izvor: eKapija (S.Petrović)

Foto: Pexels (Pixabay)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor