Bijeljinska Šećerana „uslovno“ prodata Turcima za 10 miliona KM (BIH)

Skupština povjerilaca Fabrike šećera u stečaju danas je većinom od 77 odsto glasova povjerilaca odlučila da imovinu Fabrike šećera proda turskim firmama „Soltist i Sariel“ koje djeluju kao povezana pravna lica za iznos od 5,1 milion evra, javlja dopisnik portala CAPITAL.

Za prodaju glasali su predstavnici Poreske uprave RS, punomoćnik više firmi i radnika, advokat Faik Muhić, predstavnik zrenjaninske firme „Mering“, zastupnik firme „Energosistem“ iz Brčkog, koji ukupno imaju 77 odsto potraživanja povjerilaca.

Uzdržani su bili pravni zastupnici „Elektroprivrede RS“ i Fonda zapošljavanja RS. Ponuda Gorana Vajkića iz Banjaluke, koji je nudio 6,9 miliona KM za imovinu Šećerane, nije dobila nijedan glas povjerilaca.

Nebojša Matić, stečajni upravnik, nakon izglasavanja odluke o prodaji imovine Šećerane kupcima iz Turske izjavio je da je ova ponuda „uslovno“ prihvaćena, jer kupci iz Turske nisu do današnjeg dana uplatili depozit od 50.000 KM.

„Oni su, navodno, poslali u elektronskom obliku da su uplatili 25.000 evra. Na ovoj Skupštini povjerilaca prvo je usvojen izvještaj o radu stečajnog upravnika i finansijski jednogodišnji izvještaj. Skupština povjerilaca je izglasala prodaju imovine Šećerane kupcima iz Turske, ali se ne treba prerano radovati, jer čekamo da dođe do realizacije te kupovine. Oni nisu dostavili bankarsku garanciju, nisu uplatili depozit. Ovo je tek početak priče o prodaji Šećerane i detalje ćemo znati u narednim danima, kada bude pripreman predugovor o prodaji imovine Šećerane“, oprezan je stečajni upravnik.

Iako kaže da sve ide u dobrom pravcu, dodaje da će se do naplate i realizacije tih 5,1 milion evra čekati još najmanje godinu dana.

„Oni su u ponudi naveli da će nakon potpisivanja ugovora, u roku od 11 mjeseci isplatiti pomenuti iznos, uz bankarsku garanciju. Još uvijek se vode neke parnice, tako će sva sredstva za sve povjerioce biti deponovana do pravosnažnosti svih presuda. Razlučni povjerioci i Poreska uprava će se namiriti među prvima. Radnici će morati još pričekati. Imamo oko 16 miliona sporova. I za te sporove moramo rezervisati sredstva“, kaže Matić.

Faik Muhić, koji je zastupao potraživanja povjerilaca u iznosu oko osam miliona KM, kaže da će se od kupca tražiti sve vrste obezbjeđenja, prije nego što mu se proda imovina.

„Priznata potraživanja su oko 16,2 miliona, a turski kupac nudi oko 10 miliona KM za imovinu Šećerane. Povjerioci bi mogli biti namireni sa 55 do 60 odsto potraživanja, neki više, neki manje. Imajući u vidu slabu zainteresovanost kupaca za imovinu Šećerane, ovo je najbolja ponuda. Bolja nije postojala“, kaže Muhić, ističući da, što se tiče nastavka proizvodnje u Šećerani, sada je upitno sve što će se dalje dešavati sa ovom fabrikom.

Povjerioci žele da budu namireni, a za pokretanje proizvodnje u Šećerani nakon 26 godina zastoja trebalo bi investirati između 40 i 50 miliona KM.

 

Izvor: capital

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor