Zelena salata proizvođačima ne donosi očekivanu zaradu (SRB)

U selima opštine Žitorađa, ovih dana počela je berba zelene salate, koja se poslednjih nekoliko godina izvozi uglavnom u Rumuniju i Bugarsku. Međutim, solidna potražnja i obezbeđen plasman proizvođačima ne donose očekivanu zaradu, zbog čega mnogi razmišljaju da odustanu od proizvodnje.
Pune gajbice i prikolice prvoklasnog povrća, a džepovi skoro prazni – ovako svoj trenutni položaj opisuju proizvođači zelene salate u Voljčincu, jednom od najvećih sela u opštini Žitorađa.
Meštani još istrajavaju u ovoj proizvodnji iako im, kako tvrde, uz velike rizike, donosi i sve manje zarade.
Goran Petrović pakuje salatu za izvoz u Rumuniju:
„Cena je niska, 10-11 dinara komad. Kad platimo radnike, kupimo seme, uložimo sve, nama maltene ništa ne ostane.”
Sa suprugom Aleksandrom i dvoje dece, Goran živi uglavnom od poljoprivrede. Ako država pomogne, uprkos svemu, razmišljaju o proširenju proizvodnje povrća u još četiri plastenika, jer bez velike proizvodnje nema ni opstanka.
Brine ih, kako ističe Aleksandra Petrović iz Voljčinca, što mnogi odustaju i odlaze:
„Mladi ljudi odlaze u inostranstvo odavde iz sela, konkretno iz kruga naše Toplice. Idu u Norvešku, na Maltu… Svima je potrebna pomoć, pogotovo kad je reč o hrani.”
Oni koji ne razmišljaju o odlasku, ubiraju poslednje plodove iz ovogodišnje proizvodnje, i već sada razmišljaju o novoj proizvodnoj godini. Sa dogrevanjem plastenika praktično više nema mrtve sezone i jedan od preduslova za zaradu je da povrće stigne što pre.
„Juče smo brali papriku, produžila se godina, a već počinjemo sadnju”, kaže Ljubiša Stevanović iz Glašinca. „Sejemo sad, a sadiće se u februara. Pod grejanjem, nema odmora uopšte.”
Uz povrće, veliki broj proizvođača se vraća i gajenju cveća, kako bi proširili ponudu i dodatno zaradili u sve težim tržišnim prilikama.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (moreharmony)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor