U Nacionalnoj laboratoriji biće kontrolisano 95 odsto prehrambenih proizvoda (SRB)

Do aprila naredne godine u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji biće kontrolisano 95 odsto prehrambenih proizvoda, rekao je danas za Radio Beograd ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
Nedimović kaže da će Nacionalna referentna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka, koja je pre nekoliko dana dobila akreditaciju, omogućiti državi superviziju kvaliteta mleka, ali i laboratorija koje se time bave.
“Moći ćemo da klasiramo mleko koje je ekstra kvaliteta, koje je nižeg kvalitata, a ne da plaćamo ljudima isto. Mi smo imali premiju sedam dinara za mleko, pa da li je ono višeg ili nižeg kvaliteta, potpuno je bilo svejedno. Nama je cilj da nagradimo one koji dobro rade, s druge strane, oni koji to manje dobro rade, da ih podignemo na višu stepenicu”, kaže Nedimović.
Govoreći o novcu iz IPARD fonda, navodi da su na prva tri javna poziva za ta sredstva stigle 504 prijave, a do sada je doneto oko 270 rešenja za odobravanje sredstava.
Nedimović je rekao da će resorno ministarstvo učiniti sve da sav novac iz predpristupnih fondova Evropske unije, u vrednosdti od 175 miliona evra, bude potrošen.
Dosadašnja analiza pokazuje da je 70 odsto onih koji konkurišu za sredstva iz Vojvodine, dok je 30 procenata “južno od Save i Dunava”.
Ministar je govoreći o subvencijama istakao da će poljoprivrednicima naredne godine na raspolaganju biti mnogo više sredstava.
“Naročito ćemo davati više sredstava za subvencije za stočarstvo u delu tovnog govedarstva, u delu genetskog materijala koji je neophodan za razvoj tovnog govedarstva”, kaže Nedimović.
Subvencije po hektaru će ostati 4.000 dinara, kaže on i ukazuje da neće biti povećanja.
Kaže da je u ovoj godini ulagano dosta u navodnjavanje i da sistemi koji su izgrađeni u ovoj godini pokrivaju 50.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.
Podsetio je i da će u Valjevu biti napravljen sistem automatskih protivgradnih stanica, a da je prvih 19 lansera već postavljeno.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (Couleur )

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor