Strani kupci traže srpske jabuke (SRB)

Posle nekoliko meseci zatišja ponovo ima tražnje za srpskom jabukom što je uslovilo i rast cene ovog voća od 10 do 20 odsto.
U Evropi je ove godine jabuka rodila oko 36 odsto više nego u 2017. godine. Istovremeno, došlo je i do pada interesovanja tradicionalnih kupaca iz Rusije, gde inače izvozimo 95 odsto ovog voća. To je pre nekoliko meseci uslovilo drastično smanjenje prodaje i snizilo cenu jabuka. Povoljna okolnost je to što je Kina, koja proizvedi oko 50 odsto ukupne svetske proizvodnje jabuka, ove godine imala pad od 28 odsto što je i dovelo do poremećaja na tržištu.
Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, rekao je da se obistinjuju predviđanja da je jabuku trebalo skladištiti jer dolaze bolji dani za ovo voće. Kaže da su najgore prošli oni koji nisu imali hladnjače i koji su morali da je prodaju direktno sa plantaža.
Oni koji imaju kalibratore za sortiranje jabuke i pakuju je u kartonsku ambalažu sada za zlatni delišes dobijaju 50 do 55 dinara, crveni delišes je oko 60 dinara, greni smit 45 do 50 dinara…
– Ovo su korektne i podnošljive cene približne onima iz najrazvijenijih regija za proizvodnju jabuka u Italiji. Sadašnja situacija je dokaz da mali proizvođači moraju da se udružuju – smatra naš sagovornik. Najveća tražnja je, dodaje, za jabukom sorte gala, koja na tržištu trenutno vredi 60 evrocenti, po kilogramu, ali nje trenutno nema jer je izvezena za Dubai.
Prošle godine jabuka je bila četvrti najznačajniji srpski izvozni poljoprivredni proizvod čiji je plasman vredeo oko 125 miliona dolara. Neizvesno je da li ćemo i u 2018. uspeti da dostignemo taj iznos.
Keserović procenjuje da će izvoz jabuka biti veći od 100 miliona dolara ali da „teško možemo da dostignemo prošlogodišnji rezultat jer je i cena ovog voća bila niža”. Jasno je, kaže, i da se ne može ponoviti cena od 60 ili 70 evrocenti, koliko su jabuku plaćali kupci iz Rusije jer su ta zlatna vremena prošla. Postaje jasnije zašto su analitičari upozoravali da Srbija mora što pre da pronađe i druge kanale prodaje.
Keserović, ipak, smatra da je voćarstvo jedna od najsvetlijih grana poljoprivrede i očekuje da će ukupni ovogodišnji izvoz voća biti oko 600 miliona dolara. On je ranije rekao da Srbija mora polako da se prilagođava evropskom tržištu i da s konvencionalne prelazimo na integralnu, organsku proizvodnju kao što radi cela Evropa.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay (jill111)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor