Podrška ženama koje se bave poljoprivredom (SRB)

U poslednje vreme često u medijima možemo čuti informacije koje se odnose na pružanje podrške ženskom preduzetništvu. Svaki predlog ili ideja je za pohvalu iz razloga što ne bi trebalo praviti razliku između muškarca i žene preduzetnika, već njihova prava, mogućnosti i inicijative moraju biti iste. Takođe i u poljoprivredi ne treba praviti razliku tj. žene poljoprivrednici i muškarci poljoprivrednici treba da imaju iste šanse i mogućnosti.
Žene predstavljaju veoma bitan element u svakoj privrednoj grani. U Srbiji je i dan danas uobičajeno da poslove delimo na muške i ženske, što generalno nije dobra praksa. Naravno, neki poslovi koji su fizički zahtevni jednostavno nisu prikladni ženama ali veliku većinu poslova žene i muškarci mogu obavljati na jednak način. U poljoprivredi takođe postoji razlika između muških i ženskih poslova. Nekako se nametnulo da je žena ta koja radi sve one propratne stvari u jednom gazdinstvu a muškarac vodi glavnu reč i donosi odluke. Vremena se menjaju ali činjenično je da se kod nas promene teže usvajaju. Smatram da bi bilo ispravno da jedno gazdinstvo vode zajednički i muškarac i žena i da zajednički donose odluke. Ovakav način je moguć samo ukoliko postoji dovoljno stručnosti i informacija sa obe strane, što se može uraditi pravilnim informisanjem i dodatnom edukacijom. Smatram da su prošla vremena kada su žene obavljale poslove koje se odnose na kuvanje, čišćenje, teške fizičke poslove u poju i sl. a da su došla vremena kada žene treba da daju svoj veći doprinos u ukupnom poslovanju jednog gazdinstva. Ovakav način razmišljanja će podstaći žene da postanu preduzetnice, bavile se one poljoprivrednom ili nekim drugim poslom. Nikako ne smemo kao društvo sebi dozvoliti da razmišljamo da su ženske sposobnosti manje izražene u odnosu na sposobnosti jednog muškarca. Kako se ne bi pogrešno razumeli, ovaj tekst pišem sa aspekta jednog muškarca, koji je odgajan u teškim vremenima (tokom 90-ih godina prošlog veka) ali kome su od malena usađene liberalne vrednosti i otvoreni pogledi na svet oko sebe. Činjenično, velika većina muškaraca u Srbiji ne deli moje stavove i moje poglede po pitanju ženskog preduzetništva, što lično smatram da je velika greška. Ovaj svet nije namenjen samo muškarcima, već žene predstavljaju jednako bitne jedinke koje mogu da svet oko nas učine i lepšim i boljim, ako se ne osuđuju njihovi potezi i ako im se daju jednake šanse.
Gore napisani tekst je jedan od malobrojnih tekstova u kome akcenat nije stavljen na poljoprivredu, već je akcenat stavljen za žene i žensko preduzetništvo iz razloga što smatram da postoji problem u Srbiji po ovom pitanju. Pozitivno je to što se radi na poboljšanju stanja iz ove oblasti. Ključno je to da se promeni svest većine nas, kako bi smo na žene gledali kao na ravnopravne partnere koji zajednički učestvuju i odlučuju u poslovima.

Izvor: Vladislav Nedić

Foto: Pixabay (PhotoMIX-Company)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor