Električna energija iz poljoprivrednih ostataka – kukuruza i stajnjaka (SRB)

U elektrani na biogas u Svetozar Miletiću, vlasništvu kompanije “Agro plus”, kod Sombora, nedavno je počela proizvodnja struje iz obnovljivih izvora, kapaciteta jednog megavata po satu. Kompanija koja se 30 godina u ovom mestu pretežno bavi proizvodnjom poljoprivrednih sirovina, pre dve godine ušla je u investicioni projekat izgradnje elektrane na biogas. Ćerka firma “Agro plus enerdži” nosilac je proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.
– Posle dugog praćenja cena poljoprivrednih proizvoda na tržištu, koje su stalno u padu, kao i toga da proizvođači nemaju velikog uticaja na svoje poslovanje, tražili smo biznis koji bi bio komplementaran sa postojećim, i koji bi mogao da nam donese dodatnu vrednost. Tako smo došli na ideju da napravimo elektranu na biogas – kaže Srđan Miljanić, direktor firme “Agro plus enerdži”.
On dodaje da je to logičan potez za kompaniju koja na svojoj farmi gaji oko 450 krava, jer to omogućava maksimalno iskorišćavanje svih potencijala. U pripremi proizvode struje angažovano je 30 ljudi. Vrednost ove investicije je četiri miliona evra, a u prethodnih 10 godina u razvoj kompanije uloženo je više miliona evra.
– Kao sirovinu koristimo silažu kukuruza, sirka i goveđi stajnjak. Proizvodi se struja kapaciteta jednog megavata po satu, i nju otkupljuje EPS. Istovremeno se dobija tolika količina toplotne energije koja može da se koristi za zagrevanje prostorija, a u planu je da se koristi za sušaru i za zagrevanje staklenika, čija izgradnja je u planu – pojašnjava Miljanić.
Osim toga, kao nusproizvod ovog procesa dobija se i prerađeno organsko đubrivo u čvrstom i tečnom stanju.
IZGRAĐENI PUTEVI DO NjIVA
Obnovili smo kompletnu ifrastrukturu, putna mreža vodi do samih njiva, izgradili smo nove radionice, renovirali silos i dogradili novi kapacitet 11.000 tona. Mehanizacija je visokokvalitetna, a godišnje proizvedemo 1,5 miliona litara visokokvalitetnog mleka – ponosan je Srđan Miljanić.

Izvor: Novosti

Foto: Novosti

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor