Kvalitet mleka u Srbiji zadovoljavajući (SRB)

Mleko u Srbiji je zadovoljavajućeg kvaliteta u odnosu na neke druge zemlje EU. U cilju veće bezbednosti proizvoda, a u saradnji sa mlekarama i stručnim službama radiće se i dalje na podizanju kvaliteta, navodi direktor Direkcija za nacionalne referentne laboratorije Nenad Dolovac.
Nenad Dolovac navodi da je kvalitet mleka u Srbiji zadovoljavajući, ali da postoji prostor za unapređenje.
“Mleko u Srbiji je zadovoljavajućeg kvaliteta u odnosu na neke druge zemlje EU. Postoji prostor za unapređenje i Ministarstvo poljoprivrede će u saradnji sa mlekarama i stručnim službama raditi na podizanju kvaliteta mleka radi osiguranja kako većeg profita farmera, tako i veće bezbednosti proizvoda”, rekao je Dolovac novinarima nakon obilaska Direkcija za nacionalne referentne laboratorije.
Akreditaciono telo Srbije dodelilo je pre nedelju dana sertifikat o akreditaciji kojim se potvrđuje da je Nacionalna referentna laboratorija za bezbednost hrane, hrane za životinje i ispitivanje kvaliteta mleka kompetentna za obavljanje poslova ispitivanja bezbednosti hrane.
Time je laboratorija za kontrolu mleka i formalno osposobljena za superviziju kvaliteta mleka na čitavoj teritoriji Srbije, odnosno da obavlja poslove službene kontrole.
Kako kaže Dolovac, veliki broj analiza na parametre kvaliteta mleka i bezbednost se radi od početka ove godine u okviru državnog programa praćenja monitoringa kvaliteta mleka i od tada je obrađeno 100.000 uzoraka.
Uzorke dobijaju kako neposredno od farmera na lični zahtev, ali i mlekara sa kojima Direkcija ima ugovor da periodično ispituje mleko, ali i od nadležnih inspekcijskih službi.
Laboratorija je stekla i potvrdu referentnosti samim dobijanjem akreditacije.
“Njena uloga nije samo ispitivanje, kako je predviđeno Zakonom o bezbednosti hrane već i novi standardi, da uspostavlja i saradnju sa drugim nacionalnim laboratorijama širom zemalja EU i postavlja standarde a sve u cilju obezbeđenja boljeg i efikasnijeg sistema bezbednosti”, rekao je Dolovac.
Objasnio je da zahvaljujući najsavremenjoj opremi u Laboratoriji dnevno može da se obradi analiza za oko 5.000 uzoraka.
“Imamo opremu ispitivanje aflatoksina, i reč je o najmodernjojoj opremi koja u roku od dva dana može da ispita sadržaj aflatoksina i to je veoma važno i za građane jer se sam rizik svodi na minimum”, rekao je Dolovac.
Kako je naveo, kontrola mleka u ovoj laboratoriji značiće dosta farmerima jer će moći da imaju nezavisnu analizu.
Kako je ranije najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, plan države je da se do aprila naredne godine u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji uspostavi kontrola za više od 95 odsto proizvoda koji se koriste u ishrani stanovništva.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Couleur)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor