Ministarstvo privrede apeluje na zadrugare da upišu svojinu do 7. januara! (SRB)

Ministarstvo privrede apelovalo je na zadruge i zadružne saveze da što pre podnesu zahtev za upis zadružne svojine na nepokretnostima, jer rok da to učine ističe 7. januara 2019. godine.
Zahtev se podnosi za objekte i zemljište koji su, na dan stupanja na snagu Zakona o zadrugama, upisani kao društvena ili javna svojina, a na koje zadruge ili zadružni savezi polažu određena prava, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.
– Ukoliko to ne učine, po isteku navedenog roka na toj zadružnoj imovini nadležni organ će, po službenoj dužnosti, upisati pravo javne svojine Republike Srbije – napominju u saopštenju.
Kako se navodi, zakonski rok, 7. januar, nije rok za okončanje postupka upisa zadružne svojine, već za podnošenje zahteva nadležnom organu za upis prava na nepokretnosti. S druge strane, za zadruge i zadružne saveze koji vode upravni ili sudski postupak, uključujući postupke po vanrednim pravnim lekovima, u vezi sa vraćanjem imovine, važi drugačiji rok.
Oni su dužni su da u roku od tri godine od dana pravosnažnog okončanja postupka, podnesu zahtev za upis zadružne svojine za imovinu nad kojom je utvrđeno pravo vlasništva zadruge, odnosno pravo zadruge na povraćaj imovine, precizira ministarstvo.
Ministarstvo privrede navodi da ulaže napor, u saradnji sa organima koji učestuju u postupku odlučivanja o upisu zadružne imovine, da započeti postupci budu okončani u što kraćem roku.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay (Free-Photos)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor