Opština Topola pokreće projekat “50 hektara za 50 gazdinstva” (SRB)

Voćari i povrtari već od sledeće godine imaće šansu da uz povoljne uslove osiguraju svoje zasade. Opština Topola pokrenuće pilot projekat “50 hektara za 50 gazdinstava”, a projektom je predviđeno da poljoprivrednici iz oblasti povrtarstva i voćarstva za hektar protivgradne mreže dobiju kredit na 10 godina.
– Ovo će biti pilot projekat, prvi u Srbiji gde će zajedno raditi opština, država preko ministarstva poljoprivrede, poslovne banke i osiguravajuće kuće, kako bi svi zajedno doprineli da se u narednim godinama pod veoma povoljnim uslovima što veći broj parcela pokrije protivgradnom mrežom – rekao je predsednik SO Topola Dragan Jovanović.
Opština Topola će polovinom januara uputiti poziv svim zainteresovanim poljoprivrednicima. Najvažniji uslov je da voćari odnosno povrtari budu kreditno sposobni.
– Opština Topola će pokrivati kamatu na tu sumu a država će davati povraćaj od 50%. Očekujemo da celokupna ugradnja mreže na jednom hektaru neće preći 9.500 EUR što znači da će poljoprivrednik za nekih 4.800 EUR dobiti hektar mreže sa otplatom na 10 godina bez kamate pošto od države dobije subvenciju od 50% na uloženu sumu – istakao je Jovanović.

Izvor: Glas Zapadne Srbije

Foto: Pixabay (martaposemuckel )

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor