Cene krompira i luka veće od prosečnih (SRB)

Kilogram krompira i luka na Futoškoj pijaci, najprometnijoj pijaci u Novom Sadu, prošle sedmice prodavao se za stotinu dinara.
Po nešto nižoj ceni ovo povrće moglo se kupiti na drugim novosadskim pijacama. Ni u velikim marketima, gde obično može da se pazari uz popust, ni luk ni krompir nisu bili znatno jeftiniji.
Potrošači ukazuju na to da, u najmanju ruku čudi to što cena kilograma banana ima skoro istu cenu kao i krompir i luk, da se za kilogram i po ovog povrća plaćalo koliko i za kilogram limuna – 150 dinara, a da su pomorandže bile i jeftinije i da je kilogram ovog voća koštao 85 dinara. Ono što je posebno obeležilo prošlonedeljnu pijačnu ponudu je cena rena jer je kilogram koštao 1.000 dinara.
Po rečima proizvođača povrća, zima i sneg nisu uticali da cena kilograma krompira i luka u zimskom periodu dostigne stotinu dinara po kilogramu i maltene se izjednači s cenom južnim voćem, koje je uglavnom bilo uvek daleko skuplje od domaćeg povrća i voća. Razlog je, ističu proizvođači, nestašica krompira i luka na domaćem, ali i stranom tržištu.
Povrće je podbacilo u prinosima zbog suše, pa je osim što ga nema dovoljno i sitnije, kaže proizvođač iz Siriga Branislav Zelenović. “Povrtari koji su imali krompira i luk već privode prodaju kraju. Ovog povrća možda malo više od nas imaju povrtari u planinskim predelima oko Ivanjice, ali ne u količinama dovoljnim da se podmire domaće potrebe do novog roda”.

Izvor: b92

Foto: Pixabay (HolgersFotografie)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor