Nektar želi da izvozi sokove u 100 zemalja sveta (SRB)

Od malog porodičnog biznisa 1998. do regionalnog lidera u proizvodnji voćnih sokova 2018. godine, NECTAR je prešao put dugačak 20 godina, obeležavajući jubilej impresivnim rezultatima: više od milijardu evra bruto dodate vrednosti u Srbiji od osnivanja, podržano 5.500 radnih mesta.
Nectar, koji je počeo kao porodični poduhvat porodice Radun, tokom prethodne dve decenije beležio je konstantan rast, uvek poslovao sa profitom i napravio veliki iskorak za srpsku privredu kroz akviziciju i uspešno poslovanje Fructala, brend ikone bivše Jugoslavije. Nectar je preuzeo Fructal 2011. godine u žestokoj tržišnoj utakmici više od 10 renomiranih konkurenata. Nectarova akvizicija Fructala je jedna od retkih direktnih investicija iz Srbije u Sloveniju i po obimu od 50 miliona evra spada u red najvećih.
Nectar Grupa ima najveći kapacitet za primarnu preradu voća u regionu, sa više od 120 000 tona godišnje, pri čemu se 95% prerade obavlja na tri lokacije u Srbiji – Vladičinom Hanu, Bačkoj Palanci i Arilju. Poseduje ukupno šest proizvodnih postrojenja u Srbiji, Makedoniji i Sloveniji.
Nectar je apsolutni lider u sokovima u regionu bivše Jugoslavije sa 22% tržišnog učešća. Osmi je najjači brend na Valicon listi top 25 brendova u regionu ex Yu, kojom dominiraju globalni brendovi. Nectar je i jedina domaća kompanija, 100% u vlasništvu porodice, koja se sa svojim konsolidovanim prihodima nalazi na listi 100 najuspešnijih kompanija u Srbiji po podacima APR.
Od 2012 godišnja prodaja Nectar Grupe je konstantno preko 100 miliona evra. Za 20 godina poslovanja ostvareno je više od 1,1 milijardi evra prihoda od prodaje i operativni profit od 200 miliona evra.
-Stalno smo ulagali i inovirali. Investirali smo više od 100 miliona evra u objekte, opremu i akvizicije. Više od 95% kumulativnog profita, od gotovo 80 miliona evra, investirano je tokom protekle dve decenije. Važan segment našeg uspeha je i vertikalna integracija koja nije tako česta u ovoj industriji. Veoma pažljivo smo gradili odnose sa farmerima. Svake godine predfinansiramo preko 1300 farmera, dok indirektno sarađujemo sa više od 10 000 farmera. Svaka šesta jabuka koja ostane u Srbiji se preradi u Nectar postrojenjima-kaže Mihailo Janković, direktor Nectar grupe.
Nectar Grupa ima više od 30 brendova.
-Naši proizvodi svrstani su u četiri kategorije – hrana, sokovi, voda, alkoholna pića. Prvi proizvod Nectara je bilo jabukovo sirće. Posebno smo ponosni na pozitivne uticaje i potrošačke trendove u uvođenje zdravih navika u Srbiji. U prvih 20 godina osvojili smo tržište bivše Jugoslavije, u sledećih 20 osvajamo globalno tržište. Želimo da ostanemo kompanija koja neguje porodične vrednosti. Da dostignemo 500 miliona evra godišnjeg prihoda. Da u našem sistemu vrednosti stvorimo pet milijardi evra bruto dodate vrednosti u Srbiji. Želimo da izvozimo u više od 100 zemalja širom sveta i da postanemo regionalni lider u proizvodnji zdrave hrane i globalni igrač u proizvodnji sokova. I želimo da u svemu što radimo ostanemo verni nije svejedno filozofiji poslovanja – kaže Janković.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay (WikiImages)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor