Zadruga “Agro-Klek” dobila od Vlade mehanizaciju za razvoj mlekarstva (SRB)

Zadrugari “Agro-Kleka”, iz istoimenog mesta kraj Zrenjanina, lepu novogodišnju i božićnu čestitku dobili su prošle nedelje od Vlade Srbije. Stigla im je mehanizacija za razvoj mlekarstva, što će još više unaprediti rad na ovom imanju, poznatom po farmi krava. Vrednost traktora i drugih mašina, dobijenih kroz konkurs bespovratnih podsticajnih sredstva za razvoj poljoprivrede, jeste 22 miliona dinara, a zadrugari su dodali još 12 miliona i tako nastavili uspešan višegodišnji investicioni ciklus u proizvodnji hrane.
– Drago nam je što je država prepoznala naš projekat za stabilnost zadruge. Pomogli su nam kao odgovornim proizvođačima. Podršku smo dobili i od Zadružnog saveza Vojvodine, Sekretarijata za poljoprivredu APV, lokalne samouprave Zrenjanin – kaže Radovan Bokić, direktor ZZ “Agro-Klek”.
Klečanska zadruga baštini tradiciju zadrugarstva, koje je u ovom kolonističkom mestu u Banatu začeto posle Drugog svetskog rata. “Agro-Klek” ima 80 osnivača, a zapošljava 70 radnika. Zadruga obrađuje svojih 1.200 hektara, sa kojih godišnje skine 4.500 tona žitarica, kao i hranu za krave, na farmi koja je dovedena do savršenstva i gde se konstantno nalazi više od 1.000 grla rase holštajn. Štaviše, stručnjaci tvrde da se u Kleku postižu vrhunski rezultati – rekordni za Srbiju i među vodećim u Evropi.
– U proseku, godišnje dobijamo 9.000 litara mleka po kravi, dok je srpski prosek 4.000, a u EU između 6.500 i 7.000 litara. Trenutno je u muži 400 grla, a dnevno se isporučuje oko 12.000 litara – iznosi Bokić.
Godišnja produkcija ovde dostiže oko 4.500 tona mleka i već godinama završava u pogonima zrenjaninskog “Mlekoprodukta”. U zadruzi ne kriju da je uspešna saradnja sa ovom mlekarom garant stabilnog poslovanja celog zadrugarskog pogona u Kleku.
“Agro-Klek” ostvaruje i izuzetne finansijske rezultate. Ovde su ponosni na to što godišnje više od 100 miliona dinara izdvajaju za poreze i doprinose. Svoju egzistenciju za zadrugu je vezalo 80 kooperanata iz mesta, koji imaju sigurnost u proizvodnji i plasmanu. Akcionari ne podižu dobit, već ulažu u razvoj i modernizaciju. Za poslednjih pet godina oko 250 miliona dinara utrošeno je za mehanizaciju, izgradnju skladišta, opremu za mužu…
– Zahvaljujući državi, sada smo dobili nove traktore i mašine, što nas je istinski obradovalo u ovim svečarskim danima i što šalje poruku da zadrugarstvo u Srbiji ima budućnost – ističe Bokić.
PLATE 60.000, KONKURS OTVOREN
Oko 40 zaposlenih u zadruzi, zbog prirode posla, neprekidno rade svih 365 dana u godini. Naravno, to se održava na plate, čiji je neto prosek 60.000 dinara. Dobrih radnika hronično nedostaje, pa je stalno otvoren konkurs za majstore, traktoriste, muzače krava…

Izvor: Novosti

Foto: Pexels (freestocks.org)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor