NALED pouzadan partner u razvoju sektora poljoprivrede (SRB)

U petak, 21. decembra u zgradi Vlade Srbije organizovan je koordinacioni sastanak predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić sa rukovodstvom NALED-a na kojem se razgovaralo o pet strateških oblasti saradnje između Vlade Srbije i NALED-a u narednoj godini – smanjenje sive ekonomije i poreskog opterećenja, razvoj elektronske uprave i elektronskog poslovanja, rešavanje pitanja imovine i unapređenje planiranja i izgradnje, razvoj sektora poljoprivrede i sektora zdravstva.
„Vlada Srbije nastaviće da vodi otvoren dijalog sa privredom i udruženjima poput NALED-a kako bismo došli do najboljih rešenja u cilju ekonomskog rasta i unapređenja pozicije Srbije na međunarodnim listama konkurentnosti. Dosadašnja saradnja je dala konkretne rezultate i zahvaljujemo se na podršci i inicijativama. Iz tog razloga NALED vidimo kao pouzdanog partnera u daljem sprovođenju reformi“ istakla je premijerka Brnabić, u prisustvu više od 30 domaćih i stranih privrednika, gradonačelnika i predstavnika civilnog sektora.
Sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, koji je i potpredsednik NALED-a. Vasić je u izjavi rekao da se radilo izuzetno značajnom sastanku za obe strane .
” Ocenjeni su uspešnim dosadašnji rezultati Vlade. NALED je u ovom procesu pružao Vladi važnu podršku radeći na mnogim važnim stvarima koje Vlada sprovodi”, kaže Vladan Vasić, potpredsednik NALED-a.
Na današnjem sastanku u Nemanjinoj, najavljeno je da će početkom godine biti usvojen revidiran Nacionalni program sa Akcionim planom za 2019, što između ostalog podrazumeva transformaciju Poreske uprave, podsticanje preduzetništva, proširenje obuhvata fiskalizacije, registar neporeskih nameta i razvoj softvera za inspekcijski nadzor.
Plan je i da se u prvom kvartalu 2019, formiraju radne i zajedničke grupe za izradu propisa, relevantnih za stvaranje boljih uslova za poslovanje. Primera radi u sektoru hrane i poljoprivrede fokus će biti usmeren na izradu novog Zakona o bezbednosti hrane, u domenu eUprave za izradu propisa koji regulišu bezgotovinsko plaćanje, dok se u oblasti zdravstva nastavlja razgovor između NALED-a, Ministarstva zdravlja i RFZO po pitanju racionalizacije dugova zdravstvenih ustanova i apoteka.
Osim toga, pred donosiocima odluka uskoro bi trebalo da se nađu i preporuke iz NALED-ove prve Sive knjige zdravstva. Među važnijim je optimizacija i digitalizacija procedura, a prvi rezultati očekuju se sa procedurom iz oblasti stavljanja lekova na listu, koja će višestruko smanjiti broj potrebnih koraka i dokumentacije i za privredu i za RFZO (sa 30 na 2 sata), a pacijentima omogućiti lakši pristup lekovima.
Kako je NALED-ov Savez za imovinu i urbanizam aktivno uključen u pet od 10 oblasti koje meri Svetska banka, na skupu su izloženi predlozi poput uvođenja online aukcije u izvršnom postupku, što bi doprinelo boljem položaju Srbije na Doing Business listi i smanjilo korupciju.
U razgovoru s premijerkom Anom Brnabić, predsednik UO NALED-a Vladimir Novaković, osvrnuo se i na prethodnu saradnju, koja je kako je rekao donela opipljive rezultate za privredu i građane.
„U 2018. godini smo zajedno pokrenuli i dobrim delom realizovali niz važnih inicijativa poput reforme katastra, regulisanja sezonskog rada, poreskih olakšica za početnike u poslovanju, ukidanja pečata i izrade regulatornog okvira za razvoj e-poslovanja“ – istakao je Novaković.
On je dodao da je sa premijerkom i njenim timom dogovoreno da u godini pred nama resorne institucije još intenzivnije rade na smanjenju administrativnog i parafiskalnog opterećenja privrede.

Izvor: Plus online

Foto: Pixabay (lumix2004)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor