Proizvođači mesa Banata vrše pripreme za “Slaninijadu” (SRB)

Pripreme za „Slaninijadu” u Kačarevu su u punom jeku, a Milan Zlatković kao i svake godine obrađuje više od tri tone slanine i raznih vrsta kobasica od mangulice i običnih svinja.
Ravnicu Kačareva ovih dana paraju brda slanine koju prave domaćini na svojim imanjima. Milan Zlatković se posvetio obradi mesa od mangulica. Priprema suvo soljenu slaninu koja mora da odstoji 21 dan, a nakon toga se dva dana odsoljava i tek onda suši.
„Izuzetno je hranljiva, daje sitost, ima manje holesterola i ubija loš holesterol, tako da je veoma zdrava i slanina i mast od mangulice”, objašnjava Milan Zlatković iz Kačareva.
Zlatković i mnoge njegove komšije uvek imaju pune ruke posla. Pripremaju razne vrste kobasica, pršute, pečenica i slanine, jer kupci, ne samo iz naše zemlje, tokom čitave godine traže njihove proizvode, a za „Slaninijadu” moraju da pripreme mnogo toga i kako kažu i ovog puta biće zdrave domaće hrane dovoljno za sve koji žele da je probaju:
„Iz Crne Gore nam dolaze, pre neki dan mi je bio kupac iz Herceg Novog po čvarke i kobasice, a sa Cetinja mi dolaze i šaljemo im redovno naše proizvode.Zadovoljni su i hvale moju njegoševu kobasicu”, kaže Milan Zlatković.
U Mesnoj zajednici Kačarevo žele da pomognu svojim meštanima u proizvodnji, jer je Slaninijada” posle tri decenije postala brend sela:
„Pokušavamo da sve naše privatnike objedinimo i da formiramo klastere ili zadrugu individualnih prerađivača mesa i da na taj način sačuvamo naš brend.Treba sve da podignemo na još veći nivo prepoznatljivosti i da se izborimo za standardizaciju kvaliteta i to uz struku i nauku koja će sve to pratiti. Manifestacija „Slaninijada” nam je stožer svega i želimo da pokažemo da i naši domaćini mogu na tržištu da se nose sa jakim proizvođačima”, navodi Branko Bokun, predsednik Mesne zajednice „Kačarevo”.
U Kačarevu su shvatili da bogat i zadovoljan pojedinac znači i dobro mesto za život i zato i ne čudi što svoje selo Kačarevci više ne napuštaju.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Wokandapix)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor