Lekovita svojstva voća nar (SRB)

Sok od nara, jedne od najstarijih vrsta voća poznatih čovečanstu, ima čak tri puta veći antioksidacioni kapacitet od iste količine zelenog čaja ili crnog vina, utvrdili su naučnici.
Prema njihovim preporukama, jedna čaša soka od nara dnevno može da smanji rizik od obolevanja od kardiovaskularnih bolesti.
Prosečna energetska vrednost 100 grama nara je 74 kalorije. Bogat je izvor kalijuma, a sadrži i magnezijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i bakar.
Odličan je izvor vitamina B5, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.
Sto miligrama nara sadrži 16 posto preporučene dnevne količine vitamina C.
Sadrži fitohemikalije koje podstiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase.
Klinička istraživanja pokazuju da sastojci koje nalazimo samo u naru, zvani punicalagini, pogoduju zdravlju srca i krvnih sudova. Smanjuju holesterol i pritisak i ubrzavaju otapanje naslaga u krvnim sudovima nastalih od ateroskleroze.
Za podizanje imuniteta i prevenciju stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra sveže isceđenog ili kvalitetnog kupljenog soka nara.
Sok od nara smanjuje rizik od nekolikih vrsta raka, štiti od osteoporoze i Alchajmerove bolesti, jača imunitet, čuva zdravlje zuba, uništava ešerihiju i stafilokoke, usporava starenje, čuva zdravlje srca i krvnih sudova, poboljšava erektilnu funkciju.
Ulje nara izrazito je bogato i hranjivo i može se primenjivati lokalno i oralno u kozmetičke i medicinske svrhe. Prema istraživanjima, štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti. Bogatstvo antioksidantima čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja.

Izvor: Moj Novi Sad

Foto: Pixabay (Fruchthandel_Magazin)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor