Da li povrće može da se gaji i u kući? (SRB)

Da li biste voleli da uvek u kući imate svežu, neprskanu zelenu salatu, ili blitvu, spanać, možda krastavce, vlašac ili čak jagode? Koje ste sami ubrali u svojoj bašti. I to skoro pa sasvim besplatno? A uz to ni nemate baštu?
Upravo to smo isprobali.
Sve je počelo kada smo otkrili hidroponiku, stari metod uzgajanja biljaka bez zemlje. Pojednostavljeno, biljke rastu tako što im se korenje prostire u vodi iz koje direktno uzimaju nutrijente. Sve što vam treba da bi biljke rasle i rađale su voda, nutrijenti i svetlo. Onda smo saznali da IKEA ima KRYDDA VAXER sistem za uzgajanje povrća uz pomoć hidroponike.
Za apsolutni minimum će vam trebati ove stvari: LED svetlo, umetak za rasad i kutija za klijanje (mada nju i ne morate ako vam je skupa).
Iako biljke mogu da rastu uz pomoć bilo kog svetla, nije sve tako jednostavno. Biljke koriste određene talasne dužine svetla, pa im obično veštačko svetlo neće biti previše korisno, odnosno koristiće samo mali deo tog spektra. Dakle, da biste uzgajali biljke u kući preko zime trebaće vam (grow) svetlo, posebno napravljeno za rast biljaka. To je ujedno i najvažniji element bašte, ali i najskuplji (4,699 din).
Trebaće vam umetak za rasad u kome će vaše biljčice rasti. Ovaj deo nije skup (499 din). Zgodno je da uzmete i kutiju za klijanje (899 din), mada možete da iskoristite i obične plastične činije za kuhinju ili još bolje plastične kutije za jaja (idealno od providne plastike, koje možete da poklopite kako biste povećali vlažnost vazduha u kojima su semena), a neophodna je i kamena vuna (349 din) na koju ćete postaviti semenke, kao i kamenčiće za držanje i potporu biljkama (599 din).
Biljke morate negde da držite, idealno pored prozora.
Probali samo da gajimo povrće kod kuće
Za početak smo kupili samo jedno IKEA svetlo, ali dve bašte. Biljke u jednoj su bile osvetljene IKEA svetlom za rast, a druge običnim ali jakim LED svetlom. Zanimalo nas je da li će se videti razlika u biljkama i brzini rasta. A i bilo nam je mnogo da odmah kupimo dva svetla po 4.699 dinara, pošto nismo znali šta će se dešavati i da li će sve raditi.
Semena ćete dosta lako pronaći u većim prodavnicama i poljoprivrednim apotekama. Predlaže se da se gaje zelene salate, spanać, blitva. U principu u hidroponskom sistemu možete da zasadite sve što zamislite.
Što se tiče đubriva stvar je malo komplikovanija. IKEA je iskoristila formulu 5-3-8 pa probajte da nađete tečno đubrivo najpribližnijeg sastava. Problem je što ćete morati da kupite litar koji košta oko 3.000 dinara, što će vam biti dovoljno za otprilike 10 godina hidroponskog uzgajanja. Na jedan litar ide oko 3 mililitra đubriva.
A kako se gaje biljke u hidroponskoj bašti?
Zapravo vrlo jednostavno. Semena prvo stavite na kamenu vunu i sve postavite u kutiju za klijanje gde ste sipali mlaku vodu iz česme a onda ostavite pored prozora. Posle svega 4 – 5 dana videćete minijaturne biljčice koje počinju da rastu. Posle otprilike 7 dana će se pojaviti prva dva lista i tada možete da ih presadite u baštu. Malene biljke prebacujete sa sve podlogom od kamene vune i okolo sipate plavi kamen. Možete da iskoristite i glinene kuglice za cveće. Ipak, plavi kamen možete da koristite više puta pa ni on nije preskup.
U vodu iz česme sipajte đubrivo u pravoj razmeri i onda samo čekajte. Sve što vašim biljkama treba je 16 sati svetla na dan.
Dobra stvar je što su LED svetla mali potrošači pa će VAXER svetlo za rast mesečno potrošiti svega 4,8 kWh ako se koristi 16 sati dnevno. Što je po ceni od 8 dinara za kilovat sat u skupljoj tarifi svega oko 35 dinara mesečno. Dakle, beznačajno malo. I cena đubriva i semena je takođe vrlo mala, pa osim inicijalnog ulaganja nećete imati skoro nikakve troškove za uzgajanje.
Samo treba da gledate biljke kako rastu i proveravate da li imaju dovoljno vode. I skoro pa ćete moći da vidite kako se listovi povećavaju. Toliko brzo rastu.
Mi smo posle svega 4 nedelje od početka prvi put odsekli prvu salatu.
Uspela je i blitva, a krastavac raste, mada će mu trebati nešto više vremena da izrastu krastavčiči.

Izvor: Domino Magazin

Foto: Pexels (Jatuphon Buraphon)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor