ŠAROVIĆ: BiH oštećena za 4,5 mil KM od uvođenja kosovskih taksi (BIH)

Bosna i Hercegovina oštećena je za 4,5 mil KM otkako je Priština uvela takse na proizvode iz ove zemlje, potvrdio je za Klix.ba ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

– Za mjesec dana primjene taksi na robu iz BiH, na Kosovo je izvezeno robe manje za 4,5 mil KM u odnosu na isti period prošle godine kada je izvezeno robe u vrijednosti od skoro 12 mil KM – kazao je Šarović.

Podsjećanja radi, privremene institucije na Kosovu su početkom novembra usvojile odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH. Ova mjera podrazumijevala je taksu od 10% na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a porijeklom su iz Srbije i BiH. Međutim, kosovska vlada je krajem novembra povećala takse na 100% na robu iz BiH i Srbije.

Šarović je ranije istakao kako se odluka Kosova o povećanju takse ne može tolerisati, te da je u potpunosti suprotna osnovnim principima trgovine u okviru CEFTA-e i nema utemeljenja.

– Ocjenjujemo da se radi o odluci bez presedana kada je riječ o regionalnom CEFTA sporazumu – kazao je Šarović u novembru.

Zajednički cilj Srbije i BiH jeste da se ukinu ove mjere koje su uvele privremene institucije u Prištini i da se započnu razgovori, ne samo o ukidanju vancarinskih barijera, već o suštinskom stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora u ovom dijelu Evrope.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je kako direktna šteta u Srbiji od uvođenja taksi Kosova iznosi čak 34, 6 mil EUR, dok je indirektna šteta višestruko veća.

Izvor: ekapija

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor