Potražnja za suvim šljivama sve veća (SRB)

U valjevskoj Podgorini i blačkom kraju, ove godine proizvedeno je oko 4.000 tona suve šljive. Dok su podgorski voćari šljivu odavno prodali za 90 centi po kilogramu, u blačkoj opštini su čekali novogodišnje i božićne praznike nadajući se boljoj ceni tog veoma traženog artikla.
U valjevskim i podgorskim selima suvih šljiva za prodaju odavno nema. Radiša Đurđević iz Osladića, osam tona suvog stenleja prodao je za 90 centi po kilogramu. Njegova, i još 160 mini sušara, preradile su blizu 3.000 tona ovog voća u vrednosti od 2,5 miliona evra.
“Videli smo perspektivu u suvoj šljivi. Imamo dosta zemlje pod voćem. Imamo oko 1.500 stabala, možda čak i više. Ubuduće ćemo proširivati kapacitete za sušenje i nadam se, površine pod šljivom”, kaže Radiša.
A u blačkom kraju nisu požurili sa prodajom suvih šljiva. Jovica Ilić iz Šiljomana čekao je novogodišnje i božićne praznike da proda 20 tona očišćenih šljiva.
“Tokom novogodišnjih i božićnih praznika uvek se proda i malo šljive bez koštica, ali ima veću cenu. Cena se kreće oko 400 dinara za kilogram”, rekao je Jovica.
U najvećem šljivarskom centru u blačkoj opštini, selu Grguru, čekaće kupce sa boljom cenom.
“Kupci se javljaju ali su još te cene niske, tako da moramo da sačekamo. Cene za šljivu su oko jedan evro”, ističe Srećko Jovanović iz tog sela.
Ipak, i u valjevskoj Podgorini mogu se pronaći manje količine suve šljive. Posebno su odvajane i sačuvane za praznik. Prava božićna atmosfera ovde se ne može zamisliti bez njih.
“U zimskom periodu je obavezno korišćenje suvih šljiva, pogotovo u postu. I sad oko Božića, za Badnje veče, suve šljive mora biti. To je tradicija – da se koristi suva šljiva za kolače, za kompote, da se jede sveža”, priča domaćica iz Osladića Mirjana Đurđević.
Prodali je odmah nakon sezone sušenja, za praznike ili malo kasnije, na suvoj šljivi svi će zaraditi. Domaćini iz Osladića pokazuju vozni park umesto brojki i planiraju nove zasade i još jednu mini sušaru.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Taken)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor