Raste izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije (SRB)

Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije beleži konstantan suficit, a proizvođači hrane nastavljaju da traže nove partnere u inostranstvu, pa će tako u 2019. godini imati priliku da svoje proizvode predstave na 15 sajmova u svetu, kažu u Privrednoj komori Srbije.
U PKS kažu i da u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije nastavljaju da rade na organizaciji nastupa sprske poljoprivrede na sajmovima u inostranstvu.
“To je, kada se prevede u novac, više od milion evra podrške koju dajemo domaćoj privredi. Ljudi dolaze u organizaciji PKS na sajmove, na naše štandove koji su prilično veliki i zapaženi na tim sajmovima. Išli smo od Nemačke, koja je najprisutnija sa sajmovima, do Indije i Kine”, rekao je direktor Sektora poljoprivrede Veljko Jovanović.
Važno je da predstavnici prehrambene industrije iz Srbije na sajmovima u inostranstvu predstave svoje proizvode, da se upoznaju sa stranim partnerima, ali i da kompanije iz Srbije koje su već prisutne na stranim tržištima održavaju kontakte sa partnerima u inostranstvu.
“Ono što je benefit koji dobijaju od nas je, pored toga što pomažemo u ostvarivanju tih kontakata, i niža cena participacije i učešća na štandovima. Mi sa tom državnom pomoći koju plasiramo preko RAS-a zaista uspevamo da dramatično spustimo cenu troškova za učešće na sajmovima”, kaže Jovanović.
Kako je rekao, u 2019. godini za srpske proizvođače najdinamičniji će biti februar kada počinju sajmovi u Moskvi i Nemačkoj na kojima će se predstavi potencijalnim novim partnerima.
Navodi da tada počinju sajmovi proekspo u Moskvi, u Nirnbergu će biti održan sajam organske hrane, a na manifestaciji Fruit logistika u Berlinu, gde su prisutni proizvođači svežeg voća, planiran je ponovni nastup posle više godina.
“Vrlo je interesantno za nas, naročito u pogledu traženja alternativnih tržišta za jabuku. Organska hrana je nešto što se razvija poslednjih godina i gde tražimo veći prostor. Rusija je tradicionalno prisutna i uvek su važni ti sajmovi u Rusiji”, rekao je Jovanović.
Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u 2017. godini iznosio je 3,9 milijardi evra, koliko će biti i u 2018. godini, a očekuje se da će, zbog viška hrane biti još veći u 2019. godini.
“Mi smo izvoznici poljoprivrednih proizvoda koji beleže konstantan suficit u prehrambenoj industriji. Međutim, ono što je problem je što mi izvozimo proizvode niže dodate vrednosti. Što se tiče proizvoda koji dolaze u gotovom pakovanju i koji su namenjeni krajnjem kupcu najveći problem su ulaganja u marketing i promociju tih proizvoda i pronalaženje partnera u inostranstvu”, rekao je Jovanović.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (lumix2004)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor